Екшънът в Минесота не стихва

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията пред полицейски участък

Екшънът в Минесота не стихва | StandartNews.com

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията пред полицейския участък в американския град Бруклин Център, където шеста поредна нощ продължават протестите заради убийството на млад афроамериканец след спиране от полицията. Десетки са арестувани.

Група демонстранти замерваха полицаите, наредени в жива верига пред сградата на полицията в Бруклин Център, край Минеаполис, и ги замерваха с предмети. В отговор органите на реда използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Протестите започнаха, след като 20-годишният Данте Райт беше спрян от полицията на 11 април заради изтекъл срок на регистрация на превозното средство.

След опит за бягство от полицаите, той беше застрелян от полицай Ким Потър, която погрешка използвала пистолета си, вместо електрошоково оръжие.

Потър е обвинена в убийство втора степен заради стрелбата. В Минесота това обвинение се прилага, когато според властите човек е причинил смъртта на някого от небрежност. Наказанието е присъда до 10 години затвор и глоба до 20 000 долара. Майката на жертвата поиска справедливост за смъртта на сина си.

„Справедливост определено е това, което искаме, но никога няма да получа справедливост. Справедливостта би довела сина ми вкъщи при мен. Това обаче няма да се случи. Но убийство втора степен не е приемливо. Не е правилно. Тя уби сина ми и той никога няма да се върне у дома“, заяви Кейти Райт, предаде БНР.

Инцидентът засили напрежението в региона на фона на продължаващия процес срещу бивш полицай от Минеаполис, обвинен за смъртта при арест на Джордж Флойд през миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай