ЕК въвежда лимит за плащане в брой

Идеята е свързана с борбата с прането на пари

ЕК въвежда лимит за плащане в брой | StandartNews.com

Да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10 000 евро, като ограничението бъде валидно за целия Европейски съюз. Това предлага Европейската комисия като идеята е свързана с борбата с прането на пари, се посочва в съобщение.

Прането на пари и финансирането на тероризъм са сериозна заплаха за икономиката и финансовата система на Евросъюза, както и за сигурността на гражданите, отбелязва ЕК, цитирано от БНР.

По оценка на Европол около 1% от годишния БВП на ЕС е въвлечен в подозрителна финансова дейност. На този фон днес Европейската комисия представи пакет от различни законопроекти, свързани с борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Големите плащания в брой са прост начин за престъпниците да перат пари, тъй като е много трудно да бъдат проследени сделките. Затова днес ЕК предложи да бъде въведен лимит за плащанията в брой в размер на 10 000 евро на територията на целия Европейски съюз, се казва в съобщението.

Подобни ограничения вече съществуват в около две трети от държавите от Евросъюза, но размерите на сумите са различни. Новите правила целят установяването на еднакъв лимит във всички страни от блока. Националните лимити под 10 000 евро може да се запазят, става ясно от съобщението.

Ограничаването на големи плащания в брой затруднява прането на „мръсни пари” от страна на престъпниците, заявяват от ЕК.

Предложението на Европейската комисия трябва да бъде обсъдено и одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Също така Европейският съюз ще създаде самостоятелна агенция за борба с прането на пари в цяла Европа, където големите банки са засегнати от вълна скандали с мръсни пари, предава "Франс прес".

В много от случаите са засегнати скандинавски държави като Дания, Швеция и Финландия с репутация, че играят по правилата, но престъпните банди и тероризмът предизвикват сериозно безпокойство.

Разкритията често включват банкови дъщерни дружества със седалище в балтийските държави на ЕС, чрез които богати руснаци, укриващи данъци и подложени на санкции, са направили пари незаконно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай