Джонсън вдига знамето "на правителството на народа"

"Откровено призовавам всички от двете страни на този, продължил три години и половина спор, призовавам всички да намерят начин да го приключат и да позволят да започне изцелението"

Джонсън вдига знамето "на правителството на народа" | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че иска да „започне възстановяването“ на Брекзит, след като стана министър-председател, печелейки най-голямото мнозинство за консервативен лидер след Маргарет Тачър, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". Говорейки на „Даунинг стрийт" 10, Джонсън заяви, че Националната здравна служба ще бъде негов основен приоритет и страната се нуждае от „дълга почивка“ от въпроса за Брекзит след три години и половина ожесточено разделение. Премиерът заяви, че е време за „приключване“ на тригодишната борба за Брекзит, когато се обърна към нацията за първи път като ръководител на новото консервативно правителство. "Откровено призовавам всички от двете страни на този, продължил три години и половина спор, призовавам всички да намерят начин да го приключат и да позволят да започне изцелението", каза той. Борис Джонсън каза, че резултатите показват, че "неопровержимото" решение на британския народ е да се извърши Брекзит и да се сложи край на "мизерните заплахи" за втори референдум. В съобщение до бившите гласоподаватели на лейбъристите, които подкрепиха консерваторите за първи път, Джонсън заяви, че може да са дали само гласа си, но че мисията му е да спечели и подкрепата им за доброто на страната.

Премиерът произнесе речта си няколко часа след като посети кралицата, за да я информира, че има подкрепата да ръководи правителството, след като консерваторите спечелиха мнозинство от 80 места - най-голямото за консервативен лидер след победата на Маргарет Тачър през 1987 г., с помощта на спечелените по-рано лейбъристки места в северната част на Англия Мидланд и Уелс.

По-рано Борис Джонсън призова привържениците на оставането в ЕС да "позволят лечението да започне", обещавайки, че никога няма да пренебрегне техните "положителни чувства на топлина и симпатии към другите нации в Европа", цитира думите му британският вестник The Times. Той призна, че много гласоподаватели са нарушили семейната традиция и са гласували за торите за първи път в живота. „Искам да Ви благодаря за доверието, което оказахте на нас и на мен, и ние ще работим денонощно, за да изплатим Вашето доверие и да изпълним вашите приоритети“, каза той и добави, че избирателите искат новото правителство да се съсредоточи преди всичко върху Националната здравна система (НЗС).

Преди обръщението си от Даунинг Стрийт той разговаря с активистите на партията си под новото „знаме на правителството на народа“. Той им каза: „Като спечелихме тези избори, ние спечелихме доверието на хора, които никога не са гласували за консервативната партия. Тези хора искат промяна и не трябва да ги изпускаме. Ние също трябва да се променим."

След ужасната нощ за лейбъристите Джереми Корбин - лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия, заяви, че е „много тъжен“ от резултата, и даде знак, че ще се оттегли в началото на следващата година, което предизвика вълна от спекулации относно бъдещата посока на партията. Корбин не успя да обясни най-лошото представяне на партията от 1935 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай