Джонсън се готви да отмени ограничения в Англия

Великобритания се нарежда на седмо място в света по брой починали по време на пандемията

Джонсън се готви да отмени ограничения в Англия | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън ще изложи планове за последната стъпка за разхлабване на COVID-19 локдауна в Англия по-късно днес, включително насоки за социално дистанциране, покриване на лица и работа от вкъщи, информира "Ройтерс".

След като наложи най-обременителните ограничения в мирно време в историята на Великобритания за борба с новия коронавирус, Джонсън се готви да отмени повечето ограничения в Англия на 19 юли, като окончателното решение трябва да излезе на 12 юли.

Данните показват, че заразените ще продължат да нарастват с разхлабване на ограниченията, отбелязаха от правителството, но връзката с хоспитализациите и смъртните случаи е отслабена от ваксинацията.

Хората ще се научат да живеят с COVID, както го правят вече с грипа, очаква се да каже Джонсън, което означава, че хоспитализациите, сериозните заболявания и смъртните случаи ще продължат, но на много по-ниско ниво отпреди масовата ваксинация.

Великобритания се нарежда на седмо място в света по брой починали по време на пандемията, а Джонсън се сблъскваше с критики за решенията си относно времето на всеки от трите локдауна в Англия.

Но темпото на ваксиниране във Великобритания е много добро, като 86% от възрастните са получили първа доза, а 64% са получили две дози към неделя, показват данните на правителството.

Великобритания отменя ограниченията, докато страни като Австралия, която има много по-малко заразени, но по-бавен темп на ваксиниране, налагат още ограничения.

Джонсън похвали успеха на програмата за ваксинация, помогнала на Англия да напредне по пътя към отмяната на локдауна.

"Но трябва да подчертая, че пандемията не е приключила и че заразените ще продължат да се увеличават през следващите седмици", изтъква Джонсън в изявление, публикувано от неговия кабинет.

"Докато започваме да се учим да живеем с този вирус, всички ние трябва да продължим внимателно да управляваме рисковете от COVID и да упражняваме преценка що се отнася до нашите животи", допълва британският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай