Джонсън към националистите : разбивате Кралството

Премиерът призова Шотландската национална партия да се укроти

Джонсън към националистите : разбивате Кралството | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън  настоя, че Шотландската национална партия трябва да спре да се опитва да разбива Обединеното кралство и да се съсредоточи повече върху осъществяването на политика за хората в Шотландия, съобщава "Ройтерс".

"Смятам, че Шотландската национална партия трябва да се концентрира повече върху постигането на вътрешните приоритети на хората в Шотландия и по-малко върху разбиването на нашето Обединено кралство", изтъкна Джонсън пред британския парламент.

Междувременно британското правителство отхвърли в официално изявление исканията за провеждането на нов референдум за независимост след Брекзит на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която също така е лидер на Шотландската национална партия.

Стърджън, която оглавява правителство с висока автономия в Единбург, заяви по-рано днес, че има нов мандат да поиска нов референдум за независимост, след като спечели най-много места в Шотландия на парламентарните избори през миналата седмица.

Втори референдум за независимост през следващата година би бил вредно разсейване", настоя британското правителство, допълвайки: "Това би подкопало решителния резултат от референдума през 2014 г. и обещанието, направено на шотландския народ, че това гласуване е веднъж за поколение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай