Джонсън чертае скици за отварянето на Англия

Насърчава строителите да се върнат на работа още тази седмица

Джонсън чертае скици за отварянето на Англия | StandartNews.com

Как ще изглежда Англия след разхлабването на мерките за ограничаване на заразата от коронаривус? Върху това разсъждаваше британският премиер Борис Джонсън, който сам се пребори с опасната зараза, в телевизионно обръщение. Джонсън нарече плана си "първа скица на пътна карта за повторно отваряне на обществото". Целта на облекчаването на продължилата близо два месеца карантина е предпазливо съживяване на икономиката с особено внимание към науката, данните и общественото здраве, съобщи ДПА.

Училищата и магазините могат да започнат поетапно възобновяване на дейността си от началото на юни. Хотелите и ресторантите вероятно няма да могат да бъдат отворени най-рано до юли.

Джонсън каза, че от сряда хората могат да започнат да прекарват повече време извън домовете си, включително да си правят слънчеви бани в местни паркове, да пътуват с кола до различни дестинации и да спортуват на открито с хора от своето домакинство.

Нова петстепенна система за предупреждение ще помогне да се информира обществеността до каква степен пандемията е под контрол.

Джонсън каза, че пето ниво е "най-критичното", а първо ниво означава, че Ковид-19 "вече не присъства" в страната. По думите му Великобритания е била на ниво четири през целия период на карантината и че сега може да започне да се движи надолу до ниво три.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" още тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън каза, че хората, пристигащи по въздух в Обединеното кралство, "скоро" ще трябва да бъдат поставяни под карантина, "за да се предотврати повторна инфекция от чужбина". Той не даде времева рамка за мярката, предаде ДарикНюз.

"Уведомявам, че скоро ще дойде време. . . да се наложи карантина на хората, идващи в тази страна по въздух", каза той. "Няма да се налагат карантинни мерки на този етап на пътуващите от Франция", каза Джонсън, малко след като службата на френския президент направи сходно изявление, предаде Ройтерс.

Премиерът, който се завърна на работа само две седмици след като беше хоспитализиран с Ковид-19, е критикуван заради начина, по който правителството му опитва да се справи с пандемията, при която починаха над 31 000 души във Великобритания. Около две трети от британците смятат, че правителството е било твърде бавно във въвеждането на строго социално дистанциране, показва проучване на общественото мнение на Ипсос МОРИ, публикувано в четвъртък. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че в речта на премиера липсват "яснота и консенсус". "Това изявление повдига също толкова въпроси, на колкото и отговаря" каза той в интервю за "Скай нюз".

След речта на Джонсън кметът на Лондон Садик Хан напомни на жителите в британската столица, че градът все още е под карантина. "Искам да бъда възможно най-ясен с лондончани - мерките за социално дистанциране все още са в сила. Режимът на самоизолация не е премахнат и всички ние все още трябва да играем своята роля за спиране на разпространението на Ковид-19", каза в комюнике лейбъристът Хан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай