Джакпот - затворниците на свобода зарази заразата

Няколко страни обявиха, че започват да освобождават затворници.

Джакпот - затворниците на свобода зарази заразата | StandartNews.com

Пандизциите изтеглиха джакпота, докато светът е в хаос.

Откакто епидемията, причинена от новия коронавирус, се превърна в пандемия, няколко страни обявиха, че започват да освобождават затворници. Последна към момента това направи Франция. Пионер обаче стана сериозно пострадалия от заразата Иран, където управляващите освободиха десетки хиляди затворници.

И сякаш решението за освобождаване на затворници в дадена страна идва с влошаването на положението в нея - все повече вирусоносители и все повече починали от COVID-19.

До 6000 френски затворници може да бъдат освободени предсрочно, за да се ограничат здравните рискове в пренаселените затвори по време на кризата с коронавируса, съобщи на 25 март министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ДПА и БТА.

Правосъдният министър на германската федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия Петер Бизенбах е разпоредил да бъдат освободени около 1000 затворници, за да бъде понижен рискът от разпространение на коронавируса. Това съобщи на 25 март изданието "Фокус", цитирано от ТАСС.

Британското правителство обяви, че възнамерява да намали натиска върху местата за лишаване от свобода, като увеличи броя затворници, които ще бъдат пуснати под домашен арест. Благотворителна организация, подкрепяща затворниците във Великобритания, настоява лишени от свобода, които са по-възрастни и немощни, да бъдат освободени незабавно.

Говорителят на съдебната власт в Ислямската република  Иран Голамхосейн Есмаили съобщи на 17 март, че Иран е освободил временно 85 000 затворници, включително и политически, като превантивна мярка в борбата с епидемията. Той не каза кога освободените ще трябва да се завърнат в затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай