Дядо Коледа не може да обиколи Франция

Франция не помни стачка, опорочила коледните празници от 1986 г. насам

Дядо Коледа не може да обиколи Франция | StandartNews.com

Десети ден продължиха вчера протестите срещу пенсионната реформа на правителството във Франция. Транспортът остава силно засегнат. Движи се един на всеки четири високоскоростни влака и три от всеки десет регионални. Стачката поставя под въпрос пътуванията за коледните празници в края на годината, тъй като са нужни дни за нормализиране на трафика.

Франция не помни стачка, опорочила коледните празници от 1986 г., когато влаковете спряха в цялата страна чак до 14 януари.

Премиерът Едуар Филип поиска до вторник железниците да изготвят транспортен план за Коледа, който да посочва кои влакове ще се движат за празника. Шефът на железниците призова за коледна пауза на стачката, но синдикатите веднага препратиха топката в полето на правителството.

Двойно са се увеличили инцидентите с велосипеди и електрически тротинетки в градовете поради липсата на опит сред многобройните потребители, които обикновено ползват липсващия сега градски транспорт. Търговците в центъра на Париж понасят нов удар след проявите на "жълтите жилетки".

Националната кръвна банка изпитва вече недостиг на кръв заради осуетени колективни и индивидуални дарителски акции.

Сред най-отявлените противници на пенсионната реформа в полза на обща точкова система са железничари, докери и певци в Парижката опера, които сега имат право на пълна пенсия много преди законовата средна възраст от 62 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай