Драмата е огромна! Какво става с Тръмп и Харис

Чакат се много напрегнати избори в САЩ

Драмата е огромна! Какво става с Тръмп и Харис | StandartNews.com

Напълно възможно е да станем свидетели на изключителна драма в президенската битка в САЩ.

Кандидатите за президентския пост в САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп са с изравнени шансове за победа във вота на 5 ноември. Това показва изследване, публикувано от телевизия Ен Би Си.

Новината идва само три седмици преди президентските избори в страната. До момента двамата се срещнаха само в един предизборен дебат, който се проведе на 10 септември. След него редица проучвания показаха увеличаване на подкрепата за Харис, но в последните Тръмп успя да съкрати изоставането си.

Проучването на Ен Би Си дава по 48% подкрепа и за двамата кандидати. То е проведено в национален мащаб сред 1000 регистрирани гласоподаватели.

От Ен Би Си коментират, че една от основните теми, които ще изкарат хората до урните, е тази за абортите. 22% от анкетираните са посочили това като основна причина да гласуват, докато 19% са посочили имиграцията и сигурността на границата. Други ключови теми са демокрацията и конституционните права и цената на живота.

Проучването показва големи разлики за подкрепата за двамата кандидати по отношение на пола на избирателите. При жените Харис води с 55% срещу 41% за Тръмп, докато при мъжете Тръмп води с 56% срещу 40% за съперничката му.

Очаквано най-голямо предимство Тръмп получава в селските райони, в които 75% от гласоподавателите заявяват, че ще изберат него. Тръмп води още и в подкрепата от страна на населението с бяла кожа с 56% срещу 42%.

Харис има огромна преднина при тъмнокожите гласоподаватели. 84% от тях ще гласуват за нея, докато едва 11% ще подкрепят Тръмп. Харис има предимство още и сред по-младите гласоподаватели между 18 и 34 години. 57% от членовете на тази група подкрепят Харис, а 37% предпочитат Тръмп.

Разликите между Тръмп и Харис са минимални и в други проучвания, пише svobodnaevropa.bg. Това на изследователския център Пю, публикувано на 10 октомври, Харис води с 50% на 47%. Проучване на Ей Би Си дава преднина 2% (50% - 48%) за вицепрезидентката, а това на Си Би Ес – 3 % (51-48%).

Харис беше избрана и прие да бъде кандидат на демократите, след като по-рано настоящият президент на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата след множество критики за физическото му състояние, отправени от ключови представители на Демократическата партия, както и от нейни донори.

Доналд Тръмп категорично спечели номинацията на Републиканската партия още преди месеци и официално я прие няколко дена след опита за атентат срещу него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай