Дойде ли краят на Шенген? Германия с първи резултати от граничния контрол

Мерките доведоха до доста критики към Германия от някои европейски лидери

Дойде ли краят на Шенген? Германия с първи резултати от граничния контрол | StandartNews.com

Източник: ДПА

Изминаха три седмици от въвеждането на граничния контрол на всички сухопътни граници на Германия. Вече има и яснота и първи изводи, дават ли ефект проверките, предаде Нова телевизия.

От първоначалните оценки на федералната полиция става ясно, че са регистрирани близо 2500 опита за нелегално влизане в Германия. Задържани са 409 каналджии. От полицията съобщиха още, че над 1500 души са върнати обратно и не са приети на територията на Германия.

На някои граници контролът не е новост. На границата с Австрия граничен контрол се извършва от 2015 г., но границите, на които това се въведе през средата на септември -  са тази с Дания, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Така контрол вече има на всички сухопътни германски граници и той ще продължи първоначално до март, като през февруари ще се реши дали контролът да бъде удължен.

Все още обаче е твърде рано да говорим дали мерките са успешни, или накрая ще можем да ги определим просто като символични. Но факт е, че доведоха до доста критики към Германия от някои европейски лидери и някои си зададоха въпроса вещаят ли подобни ходове краят на Шенген.

В парадокс се превърна едно градче съвсем близо до германо-люксембургскaтa граница, на която също има проверки. Става дума за Шенген - градче, придобило световна известност през 1985 година. През населеното място минава река Мозел, а в една точка на реката се събират границите на три държави - Германия, Франция и Люксембург. Именно в тази точка на борда на кораб, движещ се по Мозел, е подписано Шенгенското споразумение. В последните дни в крилата фраза се превърна и реплика на кмета на градчето, който заяви, че щом журналисти търсят кмета на Шенген за коментар, значи в Европа има проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай