Договорено: Спират огъня в Донбас

Войските ще бъдат изтеглени, реши още Нормандската четворка

Договорено: Спират огъня в Донбас | StandartNews.com

Прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на годината - за това се ангажираха лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция на срещата на т.нар. Нормандска четворка в Париж.

„Надежден подем на преговорите за мир“ - така френският президент Еманюел Макрон обобщи на заключителната пресконференция резултатите от четиристранната среща за украинската криза след тригодишно блокиране на диалога.

Страните от конфликта се ангажираха да прекратят огъня до края на 2019 в рамките на споразумението от Минск, както гласи общата декларация.

До тази дата трябва да бъдат освободени пленниците от двете страни, уточни украинският президент Володимир Зеленски. „Украйна е една“ - наблегна той, подчертавайки, че няма да допуска натиск политическото развитие на страната си и ще действа за пълния контрол на нейните граници.

Зеленски съобщи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще получи пълен достъп до зоната на конфликта в източните украински области Донецк и Луганск.

Руският лидер Владимир Путин настоя специалният статут на Донецк и Луганск да бъде вписан в конституцията на Украйна. Той приветства решенията като „важна стъпка напред“ и наблегна на искания специален статут на Донбас.

Страните са се споразумели за изтегляне на военните формирования до март 2020, както отбеляза германският канцлер Меркел, „доволна“ от постигнатото.

„Поставихме си реалистични задачи - постигане на пълно прекратяване на огъня до края на 2019 година и оттегляне на войските от още 3 пункта по линията на съприкосновение до март 2020-а“, каза тя.

Четиримата лидери се договориха да се съберат отново след 4 месеца, за да обсъдят условията за провеждане на местни избори в Източна Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай