Дежа вю - Европа опустява

Много страни въведоха вечерен полицейски час

Дежа вю - Европа опустява | StandartNews.com

С нарастването на инфекциите в цяла Европа се налагат по-строги коронавирус ограничения. Много страни въведоха вечерен полицейски час, за да се опитат да ограничат разпространението на болестта.

Френски лекар предупреди в понеделник, че страната му е "загубила контрол над епидемията", ден след като здравните власти съобщиха за над 52 000 нови случая на коронавирус, съобщава АП.

Испания - първата европейска държава, надхвърлила 1 милион потвърдени случая на COVID-19 - обяви извънредно положение в неделя.

Ефектът бе виден на прочутата крайбрежна алея на Лас Рамблас в Барселона, която бе пуста в неделя вечер, когато обикновено гъмжи от хора.

В два големи италиански града хората излязоха на улицата срещу новите ограничения. В петък демонстрантите в Неапол протестираха и се сблъскаха с полицията. В събота вечер крайнодесни и неофашистки групи проведоха подобен протест в Рим срещу комендантски час. Още един протест е планиран за вторник в Милано.

Франция обяви извънредно положение по-рано този месец и налага все повече ограничения от септември, за да се опита да облекчи натиска върху френските болници, където пациентите с COVID-19 заемат повече от половината от всички легла в интензивни отделения.

Потвърденият брой на загиналите в Европа е надхвърлил 250 000 според изчисленията на университета "Джонс Хопкинс", според които глобалните жертви са повече от 1,1 милиона

Британските власти ще затегнат ограниченията в повече райони на страната тази седмица. Правителствените научни съветници казват, че има някои признаци, че увеличението е започнало да се изравнява от влизането в сила на тристепенна система от ограничения, но че е твърде рано, за да бъде сигурно.

Голяма част от Северна Англия, включително големите градове Ливърпул, Манчестър и Шефилд, е поставена в първо ниво на "много висок" риск, като заведенията са затворени и хората от различни домакинства нямат право да се смесват. Правителството заяви, че Уорингтън, друг голям град на северозапад, ще бъде добавен към най-високото ниво във вторник.

В Чехия, която е една от най-тежко засегнатите нации при втората вълна на пандемията в Европа, трябва да одобрят тази седмица план на правителството за до 300 военнослужещи от здравния персонал от страните от НАТО и ЕС за подпомагане лечението на притока на пациентите.

Баварският град Нюрнберг също отмени големия си коледен пазар, един от най-известните и големи туристически атракции в Германия.

Първоначално градските власти искаха оживеният Christkindlesmarkt да продължи при строги хигиенни правила, но кметът Маркус Кьониг заяви, че са стигнали до заключението, че това ще изпрати грешен сигнал, тъй като случаите на вируси се увеличават.

Нарастващият брой на заразени в Германия също накара партията на канцлера Ангела Меркел да отложи за втори път решение за това кой ще стане новият лидер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай