Давутоглу напусна Ердоган

Още трима политици са напуснали партията заедно с него

Давутоглу напусна Ердоган | StandartNews.com

Ахмет Давутоглу, който от 2014 до 2016 г. беше премиер на Турция, обяви днес, че излиза от състава на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, пише в. „Джумхуриет“, цитиран от ТАСС. Според изданието още трима политици са напуснали партията заедно с Давутоглу.

Асошиейтед прес припомня, че преди няколко дни ПСР започна процедура по изключване на Давутоглу и още трима бивши депутати заради нарушаване на партийната дисциплина. Бившият премиер каза, че не е съгласен със сегашния политически курс на ПСР и смята да формира своя партия. „От днес върху нас лежи историческата отговорност да създадем ново политическо движение. Каня всички да работят с нас, независимо от техните политически възгледи“, каза Давутоглу.

През май 2009 г. Ахмет Давутоглу бе назначен за министър на външните работи, а пет години по-късно на конгрес на ПСР бе избран за лидер на партията, след което бе утвърден от президента Ердоган за премиер на страната като лидер на управляващата партия.

През май 2016 г. Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на ПСР на следващия партиен конгрес. Според анализатори решението му е било предизвикано от разногласия с Ердоган по въпроси, свързани със строгата политика на президента по отношение на медиите, и във връзка с подновената въоръжена борба със забранената в страната Кюрдска работническа партия /ПКК/ след прекратяване на примирието през 2015 г. Според редица турски медии въпреки публичните си изявления Давутоглу не е бил привърженик на поправките в конституцията за въвеждане на президентска форма на управление, за които настояваше Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай