Далеч на изток посрещнаха Новата 2019 г.

Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят...

Далеч на изток посрещнаха Новата 2019 г. | StandartNews.com

Нова Зеландия и Австралия вече посрещнаха настъпилата там 2019-а година. Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят.

Зарята в Сидни започна с експлозия в бяло, която освети небето в полунощ. Само от моста на пристанището бяха изстреляни над 25 000 цветни фойерверки. За зрелищното шоу бяха похарчени шест милиона австралийски долара (4,2 милиона щатски). Зарята продължи 12 минути.

За първи път бяха добавени нови цветове - лайм и праскова. Формите бяха разнообразни - сърца, цветя, чадъри, смайли, пулсиращи миди в червено, зелено, оранжево и лимоновожълто. Шоуто беше съпроводено от музика, с която беше почетена паметта на Кралицата на соул музиката Арета Франклин, починала през 2018 година.

В Мелбърн бяха изстреляни 14 тона фойерверки в различни форми, включително и на дракони. В Бризбейн празничната заря гледаха 85 000 души.

Нова година посрещна и Нова Зеландия. В Окланд десетки хиляди се събраха около кулата Скай тауър, за да гледат зарята над нея в полунощ.

Тихоокеанската островна държава Кирибати беше сред първите, посрещнали Нова година. При тях празникът беше скромен, след като по-голямата част от 2018 г. жителите на Кирибати посветиха на борбата с промените в климата. Голяма част от сушата на атола, който преминава през три времеви зони, е под морското равнище. Затова в крайбрежните селища често има наводнения. В столицата Тарава имаше църковни служби и предимно тихи частни празненства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай