Далай Лама обяви докога ще живее

В навечерието на рождения си ден излезе с призив към света

Далай Лама обяви докога ще живее | StandartNews.com

 

Будисткият лидер Далай лама XIV, който в понеделник ще стане на 85 години, даде обещание да доживее до 113-та си  годишнина, пише РИА Новости като цитира почетният му представител.

Далай лама продължава жизнения си път като е посветил себе си на разпространение на общочовешки ценности: любов, доброта, състрадание и търпимост. Смята се, че той е най-новото превъплъщение на поредица от духовни водачи, които са избрали да се преродят, за да просветят другите същества. Сега призовава всички по света да живеят в духа на диалога, единението и дружбата, да проявават уважение, а да не използват насилие.

Четиринадесетият Далай лама е роден в Тибет през 1935 година, но след завладяването му от Китай избягва в Индия. Скоро обяви, че се отказва от трона на Тибет, излиза от правителството в изгнание и не изисква независимост на Тибет, но търси възможност за неговата автономия.

14-ият Далай Лама заяви, че негов наследник няма да се роди на територията на Китай и е напълно възможно да не бъде прероден. Въпреки това той подчертава, че е задължен да приключи започнатата работа и ако ситуацията в Тибет не се измени, то той все пак ще се прероди. От 1959 г. живее в резиденцията в Дхармасала в Северна Индия. През 1989 година получи Нобелова награда за мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай