Цветна революция в Сърбия? Вучич обяви какво следва

Многохиляден протест блокира жп гари в страната

Цветна революция в Сърбия? Вучич обяви какво следва | StandartNews.com

Многохилядният протест в Белград срещу управлението в Сърбия, който се проведе снощи като недоволство срещу плановете за добив на литий и бор, блокира две ЖП гари и основни артерии.

Президентът Александър Вучич заяви в неделя на обяд, че до вчера е смятал за безсмислено да отговаря на "глупости от рода на това, че децата ще се раждат с две глави и че ще си мият косите с бутилирана вода, защото реките са отровени" от мините за добив на метали. Той обвини опозицията в организиране на цветна революция срещу него, предаде БГНЕС.

"Това е част от хибриден процес за извършване на различни цветни революции. Мислите, че сте изненадали някого с това, което сте направили, ние осигурихме ред без никакво насилие", обърна се Вучич към опозицията.

"Превземането на международната железопътна линия и блокирането на магистралата не беше принос към демокрацията, а подигравка с нея и насилието на малцинството срещу мнозинството", каза той в реч от Двореца на Сърбия.

За арестуваните протестиращи по време на блокадите Александър Вучич обеща съд, защото "са извършили тежки престъпления".

Преди два дни сръбският президент заяви, че е получил информация от руските служби за сигурност, че "в Сърбия се подготвят безредици и опит за държавен преврат".

"Днес получихме официални сведения от Руската федерация, които пристигнаха чрез официални канали. Да, вярно е. Получихме тези данни. С тях се занимава контраразузнаването (БИА). Хората в правителството и на всички останали места изпълняват своите задължения", каза Вучич и призова "гражданите да запазят спокойствие".

 

По повод на тази информация вицепремиерът и бивш шеф на БИА Александър Вулин заяви, че Вучич не е Виктор Янукович и го помоли да не допуска в Сърбия да се осъществи преврат.

"Президентът Александър Вучич не е Янукович и го моля да се бори и да не се предава, Сърбия и историята няма да му простят, ако в Сърбия се случи Майдан или 5 октомври и се повтори окупацията на Сърбия", каза Вулин.

Той заяви, че иска да предупреди Вучич да спре да подценява заплахите както за него, така и за Сърбия. Той изтъкна, че сръбският президент не трябва да "повтаря грешката на Слободан Милошевич и да не позволява на чужденци и местни мръсници да вземат властта със сила".

През нощта на 10 срещу 11 август десетки хиляди протестираха по улиците на Белград срещу добива на литий. В ранните часове на 11 август в сградата на президентството се проведе заседание на кризисен щаб, оглавяван лично от Вучич.

Близо 30 хиляди демонстранти се събраха в сръбската столица за протест срещу откриването на литиева мина в долината Ядар от минната компания "Рио Тинто". Протестът започна в 20 часа (българско време) на 10 август и бе организиран от няколко екологични сдружения. Той бе организиран в деня на изтичането на 40-дневния срок, който протестиращите поставиха на сръбското правителство да приеме Закон за постоянна забрана на геоложките проучвания и експлоатацията на литий и бор в Сърбия. Той бе и последният от поредицата от 50 събрания на граждани, които започнаха в края на юни в Сърбия.

"Ние сме прибрани в конформизма, който имат големите градове. Купуваме плодове и зеленчуци в магазина. Но не трябва да забравяме, че някой там обработва нивите си, за да има храна. Тези хора по същество живеят от природата", казва Йелена Ступлянин.

"Самата Европа се обръща към опазването на природата си, а нашето правителство иска да продаде най-плодородното парче земя, което хората са наследили от своите предци, героите от битката при Цер, за да го превърне в мина за една компания. То иска да я опустоши , само защото един автократ иска да остане на власт", добави тя.

Малко след 22 часа местно време (23 българско) Златко Коканович заяви, че протестиращите са блокирали ЖП гарите Нови Белград и Прокоп. Той прикани сърбите да блокират и други ЖП гари в страната.

Друг от организаторите на протеста Лиляна Бралович каза, че блокадата на двете гари ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо".

В ранните часове на 11 август се стигна до инцидент, след като автомобил се вряза в група протестиращи, които бяха блокирали магистралата край бизнес центъра Сава. "Аз и приятелят ми бяхме носени от колата, докато не паднахме, кракът на едното момче е счупен, чакаме линейка", каза протестиращ, пострадал в инцидента.

На мястото на инцидента е пристигнала линейка и медиците са се погрижили за младежа, чийто крак е би счупен.

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич заяви, че в края на протеста на площад Теразие е имало "сериозно нарушение на обществения ред и спокойствие и нарушения на закона".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай