Чуков с коментар дали очаква война  

Промениха се ваизоомжоненията САЩ- Иран през последните месеци, твърди видният арабист

Чуков с коментар дали очаква война   | StandartNews.com

Очаквам ескалация! Нищо повече от повишаване на напрежението, тъй като аз лично изключвам да се стигне до някаква тотална, разрушителна война между Иран и САЩ. Това заяви видният арабист професор Владимир Чуков в коментар за „Дебати“ след убийството на Касем Солеймани.

Според него в анализите трябва да се постави акцент въху факта, че от 3-4 месеца принципите, условията, критериите на взаимоотношенията на Иран и САЩ са променени.  

„До лятото на миналата година противопоставянето беше във водите на Персийския залив – отвличания, провокации на танкери и на отделни съдове, не само на Саудитска Арабия и на ОАЕ, а въобще на международния трафик. През юни имахме едно много знаково събитие. Тогава иранците, по-скоро „паздаваните“, корпус  на иранските гвардейци, свали американски дрон за 130 млн. долара. Тогава нямаше американска реакция. Създалата се обстановка, след юни месец миналата година до голяма степен предопредели и новата тактика на американците. Ако няма ответна реакция, ако няма никакви последствия, те стават все по-агресивни, все по-настъпателни и все по-безкомпромисни.

Преди няколко месеца много ясно бе анонсирано от Пентагона, че нито една провокация, нито едно нападение на Иран няма да остане ненаказано, както е било до този момент“, коментира професорът.

Според него на територията на Ирак се провежда своеобразна война, която обаче излезе извън обсега на медиите, тъй като става въпрос за нанасяне на удари и от едната, и от другата страна.

„Убийството на Касем Солеймани не е спорадичен акт, то си има някаква вътрешна логика. Буквално преди 10 дена в предградията на Дамаск от израелски самолети беше направен опит да бъде ликвидиран командващия на „паздаваните“ генерал Хаджизаде. Той успя да избяга. Това е всъщност човекът, който организира и проведе нападенията срещу саудитските нефтени съоръжения, тоест няколко месеца по-късно реакцията не закъснява. Същата е и историята с Касем Солеймани, на чиято съвест тежи убийството на стотици американски войници“, казва още Чуков. Според него Солеймани не веднъж  е бил на мушката, можер е да бъде ликвидиран много отдавна, но  това не се е случило, защото тактиката досега не е била такава.

„Оттук насетне твърдият подход е този, който ще доминира във взаимоотношенията между държавите и още един много важен компонент – от водите на Персийския залив Ирак става плацдарм за разменяне на ударите, което само по себе си показва, че там текат много сериозни процеси на ерозия. Нещо, което тревожи множество експерти , имайки предвид, че родината на Ислямска държава е Ирак, казва още професор Чуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай