Човекът, който носи надежда за света

Гъркът Алберт Бурла прави кариера в "Пфайзър"

Човекът, който носи надежда за света | StandartNews.com

Няколко месеца след като оглавява американския фармацевтичен гигант "Пфайзър" (Pfizer) гъркът Алберт Бурла обявяваше, че иска "да начертае световната карта на общественото здравеопазване".

Една година по-късно неговата лаборатория е първата, която обяви откриването на ваксина срещу коронавируса, предизвиквайки големи надежди в целия свят.

Той си пожелаваше също "бъдеще, в което болестта няма да побеждава" по време на това събитие в чест на неговия необикновен път на развитие в компанията "Пфайзър", в която 59-годишният глава на семейство е започнал като медицински представител в Гърция преди да емигрира 25 години по-късно, за да продължи кариерата си в чужбина.

През януари 2019 г. Алберт Бурла се издига до най-високите постове в американската компания. На 9 ноември 2020 г. той обяви, че ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с германската лаборатория "БиоНТех" (BioNTech), е на 90 процента ефикасна.

Тази ваксина е "несъмнено най-важното медицинско постижение за последните 100 години", изтъква тогава главният изпълнителен директор пред телевизия СиЕнБиСи, въпреки че след това и други фирми като американската "Модерна" или британската "АстраЗенека" обявиха, че са създали своя ваксина.

"Обзалагах се, че той ще успее да изобрети ваксина", казва с радост неговият тъст Исак Алханатис, който живее в Солун. "Бях сигурен в това, тъй като всичко, което той казва, го прави", заявява той пред АФП.

Алберт Бурла обяви още през септември, че клиничните изпитания на ваксината ще дадат резултати преди края на октомври - амбициозен график, който предизвика скептицизма на експертите.

Това накара някои да изразят подозрение, че "Пфайзър", правейки това съобщение точно преди американските президентски избори на 3 ноември, се стреми да направи услуга на досегашния президент Доналд Тръмп, който с лекота определяше Бурла като "супер тип".

Нищо обаче нямаше да е възможно без малката германска биотехнологична компания "БиоНТех", която през март предложи партньорство на "Пфайзър" за производството на ваксина с нова генетична технология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай