Буря във Франция след изборите! Левите се стягат за властта

Еманюел Макрон още не е казал последната си дума

Буря във Франция след изборите! Левите се стягат за властта | StandartNews.com

Бурята във Франция след драматичните избори тепърва започна. Страната си отдъхна, че няма да бъде управлявана от крайната десница, но отново е на нокти, след като стана ясно, че властта отива в ръцете на лявото обединение “Нов народен фронт”. То спечели първото място на вота след втория тур на парламентарните избори. Втори са центристите на президента Макрон, трети – националистите на Марин льо Пен от “Национален сбор”, които водеха на първия тур преди седмица.  

ВИЖ ОЩЕ: Макрон направи залог и загуби. Накъде отива Франция?

Левицата вече даде заявка, че е готова да управлява, но Еманюел Макрон още не е казал последната си дума.

Не се оправдаха очакванията за абсолютно или относително мнозинство на крайната десница. Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела, който до снощи беше спряган за бъдещия премиер на Франция, обяви, че все пак остава единствената алтернатива, независимо, че неговата партия остана на трето място. Той обвини противниковите блокове в изборни договорки, които хвърлят Франция в ръцете на крайната левица.

Знаковото лице на крайната десница Марин льо Пен изрази съжаление от изборните резултати, след които, по думите ѝ, Франция ще загуби още 1 година.

Центристите - президентската коалиция, която загуби доста позиции след евроизборите и първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, все пак устоя и остава втора политическа сила.

Премиерът Габриел Атал заяви, че остава верен на традициите и ще връчи оставката на президента Еманюел Макрон тази сутрин: "Тази вечер, политическата група, която аз представлявам - въпреки, че резултатът ѝ е три пъти по-голям от прогнозите през последните седмици, не успя да събере мнозинство. И за това, верен на републиканските традиции и на принципите си, ще подам оставката."

Левият "Нов народен фронт" заяви, че е готов да управлява, но президентът Макрон каза, че внимателно ще анализира изборните резултати преди да вземе решение и да връчи мандат за съставяне на правителство, а преговорите тепърва предстоят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай