Бунтове за цената на билетчето взеха 3 жертви

На места в страната беше въведен и полицейски час

Бунтове за цената на билетчето взеха 3 жертви | StandartNews.com

Размириците в чилийската столица Сантяго взеха три жертви, съобщават местните власти, цитирани от АФП. Над 300 души са задържани, 156 полицаи са ранени. Пострадали са и 11 цивилни, показват обобщените данни от последните дни.

Протестите избухнаха заради повишаването на цената на билетчето за метрото в столицата, което според местните хора е твърде скъпо, а според властите не покрива разходите за ток и поддръжка на подземната железница. Заради бунтовете президентът Себастиан Пинера реши да отмени повишаването на цената на метробилетите, но това не спря демонстрантите. Президентът на страната обяви извънредно положение в събота и по улиците на Сантяго бяха изпратени военни и танкове, но бунтовете продължиха и в събота през нощта. На места в страната беше въведен и полицейски час – от 22 часа вечерта до 6 часа сутринта.

Анализатори коментираха, че по улиците на Чили, която се смята за една от най-стабилните държави в Латинска Америка, е имало танкове и военни за пръв път от 1990 година, когато страната се върна към демокрацията след свалянето на диктатора Аугусто Пиночет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай