Бунтарка на път да поеме Рим

Бунтарка на път да поеме Рим | StandartNews.com

Млада дама от бунтарската партия "Движение 5 звезди" е на път да стане кмет на Рим, след като събра най-много гласове на местните избори в неделя и отива на балотаж, съобщи Би Би Си. Това е 37-годишната Вирджиния Раджи, която се заканва да се бори с гратисчиите и боклука в италианската столица. Раджи печели 35% от гласовете на първия тур, срещу 25% за опонента й Роберто Джакети от Демократическата партия (ДП) на премиера Матео Ренци.

Бунтарското движение, което има 109 депутати в 630-членната долна камара на парламента, но отказва да се съюзява с която и да било политическа сила, постигна успехи и в други италиански градове. В Торино на втори тур отиват Пиеро Фасино, кандидатът на Ренци, който получава 41,8%, и Киара Апендино, кандидатката на "Движение 5 звезди", получила 30,9%.

Резултатите от изборите са поражение за премиера Ренци, който освен Рим е на път да изгуби позиции и в други големи градове. Балотаж ще има в общо пет такива. Ренци се надяваше на ясна победа в Милано, където лично посочи кандидата за кмет Джузепе Сала. Той обаче взе 41,7% на първия тур - малко по-малко от кандидата на десницата Стефано Паризи. По-слабо от очакванията ДП се представи и в традиционната си крепост Болоня. Нейният кандидат Вирджинио Мерола отива на втори тур с 39,5% срещу Лучия Боргонцони, кандидатката на десноцентристите, която получава 22,3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай