Британците в ужас: Вирусът-мутант е извън контрол!

Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса

Британците в ужас: Вирусът-мутант е извън контрол! | StandartNews.com

Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на коронавируса е "извън контрол". Така той оправда карантинните мерки в столицата Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

Вчера правителството на Борис Джонсън обяви, че отново въвежда пълен локдаун, защото новият щам е с до 70 на сто по-заразен и се открива по-трудно. Това ще принуди над 16 милиона британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи.

"За жалост, новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти", каза Ханкок в ефира на Скай нюз.

Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят. Това съобщи днес експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за Би Би Си.

"Великобритания откри този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия. Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изследваме, да видим как се разпространяват и какви са последствията от тях, добави тя. Новият вариант на COVID-19 е бил регистриран освен във Великобритания в Дания, Нидерландия и Австралия", каза още здравният експерт.

Броят на починалите от началото на епидемията от усложненията от новия коронавирус във Великобритания превиши 67 000 и кралството се нарежда на второ място в Европа в тази мрачна статистика след Италия. Заразените с патогена в Обединеното кралство вече са над 2 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай