Брекзит се случва м/у 12 април и 22 май (ОБНОВЕНА)

Решението за отлагане на Брекзит е било взето единодушно от лидерите на ЕС

Брекзит се случва м/у 12 април и 22 май (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха късно снощи да предоставят на Великобритания отлагане на Брекзит до 22 май, но под условие. Парламентът в Лондон трябва да одобри следващата седмица сделката за раздялата между Съюза и Лондон. Сделката за напускането на ЕС обаче на два пъти вече бе отхвърляна от британските депутати.

Ако все пак не я подкрепят, Брекзит се отлага поне до 12 април, докогато се очаква Великобритания да посочи следващите си действия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: "При първия сценарий, в който Камарата на общините одобри споразумението следващата седмица, Европейският съвет се съгласява на отсрочка до 22 май. При втория сценарий, при който няма одобрение от британските депутати, Европейският съвет приема датата 12 април, до която ще очакваме Великобритания да представи следващите си действия. Което на практика означава, че до тази дата всички варианти са отворени".

Туск написа в Туитър, че решението за отлагане на Брекзит е било взето единодушно.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира: "Направихме всичко по силите си, за да помогнем преди финалната линия. Бяхме помолени за разяснения през декември. Дадохме им. Бяхме помолени да дадем гаранции през януари. Дадохме им. Бях помолен за още гаранции миналия понеделник в Страсбург. Дадох им. Ето защо приветствам, че лидерите на 27-те страни одобриха правно обвързващото разяснение и уверения, върху които премиерът Мей и аз се съгласихме в Страсбург. Това допълва и затваря пълния пакет. Нямаме какво повече да дадем".

В реакция на решението на Европейския съюз премиерът Тереза Мей заяви, че новият план за отлагане подчертава колко важно е Камарата на общините да приеме сделката за Брекзит следващата седмица, така че да се сложи край на несигурността.

В доста по-умерен тон от предишното ѝ изявление, в което обвини депутатите за състоянието на нещата, Тереза Мей посочи, че е изразила нейното разочарование, но напълно разбира и разочарованието на депутатите. Британският премиер каза, че продължава да цели излизане от ЕС със сделка и не смята, че чл. 50 трябва да бъде отменен, което е една от четирите опции, ако нейната сделка бъде отхвърлена другата седмица при трето гласуване. Политическият кореспондент на БиБиСи Крис Мейсън коментира думите на Мей за депутатите като подаване на  „маслиново клонче“.

Мей заяви, че депутатите имат трудна работа за вършене и дори изрази благодарност не само към тези, които подкрепят сделката ѝ или промениха мнението си при второто гласуване, но и към онези, които са изразили загриженост от сделката. Според първите реакции сред депутатите обаче изглежда, че те не впечатлени от този акт за помирение. Лейбъристите и шотландските националисти заявиха, че на премиера просто не може да се вярва. А според брекзитиъра Стюърт Джаксън, Тереза Мей трябва незабавно да се оттегли от поста след като загуби и третия вот по нейната сделка следващата седмица. Отразявайки събитията „Файненшъл таймс“ нарича 12 април „Денят на гилотината“, а „Дейли стар“ посочва, че му е дошло до гуша от Брекзит и подема кампания за почивен ден от Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Европейският съюз е подготвен за всички сценарии около Брекзит, но се надява на организирано излизане на Великобритания. Каквито и да са вариантите, „те трябва да бъдат приемливи за хората в Европа“, подчерта Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон беше по-рязък. „Британските политици са неспособни да въплътят това, които народът иска от тях“, каза Макрон и определи ситуацията като политическа и демократическа криза. Той е одобрил продължаването на преговорите с Лондон, защото е важно, „максимално да се помогне на Тереза Мей да спечели евентуалното трето гласуване“ по проекта ѝ за споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай