Брекзит - какво следва за българите

Новите правило за Обединеното кралство

Брекзит - какво следва за българите | StandartNews.com

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца.

В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, пише dnes.bg.

По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е възможно през правителствения сайт на Великобритания

По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение: квалифицирани работници - Skilled worker route; квалифицирани работници – Здравни грижи - Skilled work- Health and Care visa; високо квалифицирани работници – Световен талант - Highly skilled workers – Global talent route; студенти - Student routе; предприемачи в сферата на иновациите - Innovative entrepreneurs; специални професии - Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център - Visa Application Centre.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи, от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната.

Уседналост

Българските граждани, получили "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

За придобиване на Статут на уседналост ще бъде необходимо лицата да са пребивавали на територията на Обединеното кралство в продължение на 5 последователни години.

Ако лицата не са натрупали 5 г. пребиваване, то те ще могат да кандидатстват за Временен статут на уседналост (pre-settled status).

Кандидатстването по Схемата за уседналост e безплатно.

Кандидатстването се извършва чрез мобилно приложение за телефон, което позволява сканиране на чипа от паспорта на лицето. Лицата, които не разполагат с паспорт с чип, ще трябва да изпратят оригиналните си документи /лична карта или паспорт без чип/ в Хоум офис за извършване на проверка на документа.

Статутът на уседналост ще бъде загубен, ако лице не пребивава на територията на Обединеното кралство за период от 5 последователни години.

Лицето може да загуби своя статут и ако извърши тежко престъпление, като след края на преходния период ще се взима под внимание британският праг за депортиране - към настоящия момент всички лица с осъдителни присъди над 1 г. могат да бъдат обект на депортиране съгласно британското законодателство.

Студентите

Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.

Тези студенти от ЕС, които възнамеряват да пристигнат след 31 декември 2020 г. във Великобритания, за да учат - включително тези, записани в текущата академична 2020-2021 година, които не са пребивавали във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.

Таксите

Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай