Борис купува народна любов с 1,8 млрд. за здраве

Подхранват се и очакванията за предсрочни парламентарни избори във Великобритания

Борис купува народна любов с 1,8 млрд. за здраве | StandartNews.com

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви днес увеличаване на разходите за здравеопазване с 1,8 милиарда лири (2,2 милиарда долара) опитвайки се да спази обещанията си за Брекзита, докато се готви за напускането на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън беше водеща фигура в кампанията за Брекзита преди референдума през 2016 година. Той е свързван с изписаното на автобус обещание, че Великобритания може да инвестира 350 милиона лири седмично в националната си здравна система, ако страната напусне ЕС. Критиците му отдавна обявяват обещанието за фантастично, но решението му да финансира инфраструктурни подобрения и обновяване на техниката цели да покаже на хората това, което премиерът смята за ползи от Брекзита.

Обявените разходи за здравеопазване, образование и вътрешен ред също така подхранват очакванията за предсрочни избори, отбелязва Ройтерс. Членове на екипа му казаха, че това няма да се случи преди 31 октомври, когато според обещанията на Джонсън Великобритания ще напусне ЕС със или без подписано споразумение.

Вчера депутатът от Лейбъристката партия Джон Ашуърт заяви пред "Скай нюз", че през септември парламентът ще има възможност да спре напускането на ЕС без споразумение. "Правителството ще трябва да внесе закони, за да се подготви за този Брекзит без споразумение, който искат. А ние ще използваме всички достъпни ни средства в парламента", обеща той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай