Борис Джонсън ще е новият британски премиер

Джонсън победи опонента си Джереми Хънт при гласуването сред консерваторите

Борис Джонсън ще е новият британски премиер | StandartNews.com

Заклетият поддръжник на Брекзит Борис Джонсън спечели надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия и ще стане следващият  министър-председател на Обединеното кралство, съобщи Асошиейтед прес.

Той победи съперника си Джереми Хънт с огромно мнозинство при гласуването на партийните членове и утре ще поеме премиерския пост от Тереза Мей.

Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на планираната дата 31 октомври, дори това да означава Брекзит без сделка.

Очакват го обаче трудности, тъй като парламентът е решен да не му позволи да изкара страната от блока на 28-те без споразумение за напускане, отбеляза АП.

Днес в кратка реч Джонсън обеща, че ще осигури Брекзит, ще обедини страната и ще победи лейбъристката опозиция.

Кампанията за избиране на нов лидер на торите бе до голяма степен доминирана от темата за Брекзит, така че Джонсън не успя по-подробно да представи плановете си каква външна и икономическа политика ще води, ако стане премиер, отбелязва Ройтерс.

Все пак са известни позициите му  по външнополитически въпроси като Иран, Хонконг и отношенията със САЩ. Макар и да окачествява споразумението за ядрената програма от 2015 г. като "слабо" и да казва, че трябва да се възпира "подривното поведение" на Иран, до момента той не е възприел твърдолинейния подход на американския президент Доналд Тръмп и заявява, че не би подкрепил военни действия срещу Иран.

Когато този месец в бившата британска колония Хонконг  избухнаха протести заради законопроект за екстрадиране в континентален Китай, Джонсън заяви пред Ройтерс, че жителите на Хонконг са в пълното си право да бъдат скептични и да се тревожат от този нормативен акт.

Джонсън иска да запази солидни отношения със САЩ и британски медии съобщиха, че обмисля да посети САЩ, за да се срещне с Тръмп в началото на мандата си. Нежеланието му да критикува Тръмп пролича този месец, когато Джонсън не подкрепи британския посланик във Вашингтон Ким Дарък в скандала с изтеклата дипломатическа кореспонденция, довел в крайна сметка до оставката на дипломата.

В икономически план Джонсън обещава да похарчи милиарди лири за публични услуги, инфраструктура, да намали данъците, да увеличи разходите за образование, транспорт и за полицията, да отмени замразяването на заплатите в публичния сектор. Той казва, че Великобритания трябва да намали данъците за бизнеса, но интернет гигантите трябва да бъдат накарани да плащат повече.

По въпроса дали китайската компания "Хуавей" да бъде включена в изграждането на телекомуникационната мрежа от пето поколение (5G) Джонсън е на мнение, че ще има много ползи от инвестиции от други страни, но не би застрашил националната инфраструктура за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай