Борис Джонсън печели второто гласуване за премиер

Сега за оставащите в надпреварата предстоят нови гласувания, докато кандидатите бъдат сведени до двама

Борис Джонсън печели второто гласуване за премиер | StandartNews.com

Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на втория тур от гласуването за водач на Консервативната партия. Освен него за следващия тур се класират още четирима кандидати, предаде Ройтерс.

Джонсън, бивш кмет на Лондон и бивш външен министър, получи 126 гласа. Действащият шеф на външното ведомство Джереми Хънт отново остана втори - с 46 гласа, а трети е министърът на околната среда Майкъл Гоув, с 41 гласа. Министър на международното развитие Рори Стюарт е четвърти с 37 гласа, а министърът на вътрешните работи Саджид Джавид - пети, с 33 гласа. Шестият кандидат - бившият министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб - отпадна, тъй като не събра необходимия на това гласуване минимум от 33 гласа.

По-късно без явен победител приключи телевизионният дебат между петимата оцелели кандидати за лидер на британската Консевративна партия и респективно премиер на Великобритания. Те отговаряха и дискутираха по въпроси на зрители, вариращи от дали ще извадят страната от ЕС на 31 октомври до решаване на екологичните проблеми.

Фаворитът Борис Джонсън имаше затруднения по въпроса за ислямофобските му изявления. Както и преди, единствен аутсайдерът Рори Стюърт се въздържа от категорични обещания, на каквито останалите кандидати бяха щедри. Анкета сред зрители, които са членове на Консервативната партия, незабавно след дебата показа, че по-добро впечатление са направили Джеръми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид.

Надпреварата обаче продължава днес с нов кръг от гласуване. Депутатите ще гласуват, докато не останат само двама кандидати и тогава думата ще имат членовете на партията, които ще изберат новия лидер. Почти е сигурно, че един от тях ще бъде Борис Джонсън. Големият въпрос кой ще се изправи срещу него в заключителното гласуване остава напълно открит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай