Борис Джонсън готви як удар по сезонните работници

Правителството въвежда карантина при пристигане с тежко условие за сезонни работници

Борис Джонсън готви як удар по сезонните работници | StandartNews.com

Правителството на Борис Джонсън ще предприеме мерки, които освен на икономиката ще се отразят и на пристигащите от Източна Европа хора, които желаят да станат сезонни работници на Острова.

Властите са уведомили авиокомпаниите, че ще въведат 14-дневна карантина за повечето пътници, пристигащи от чужбина, за да не се допусне втори пик на коронавирусната пандемия. Това съобщи днес асоциация на британски авиокомпании, цитирана от "Ройтерс".

"Еърлайнс ЮК", която представлява "Бритиш еъруейз", "Изиджет" и други британски авиолинии, заяви, че трябва да има разумен план за отказ от тази мярката и всяка седмица да се прави оценка на необходимостта й. Според летищните оператори тя може да има изключително негативен ефект върху авиосектора и икономиката в по-широк план.

За намерението за въвеждане на такава карантина пръв съобщи в. "Таймс", според който в неделя премиерът Борис Джонсън ще обяви, че пристигащите от чужбина на летищата и пристанищата, включително британците, ще трябва да се самоизолират за две седмици. Предполага се, че това изискване ще влезе в сила от началото на юни. Пристигащите ще трябва да посочват адрес, на който ще се самоизолират.

"Тези мерки ще помогнат да предпазим британската общественост и да намалим предаването на вируса, имайки предвид, че навлизаме в следващия етап на реакция" на епидемията, каза пред "Таймс" правителствен източник.

От кабинета на Джонсън и британското вътрешно министерство отказаха коментар.

По данни на "Таймс" изключение от карантината ще се прави за пристигащите от Ирландия, островите в Ламанша и о-в Ман, както и за шофьорите на камиони, превозващи жизненоважни стоки, но не и за сезонните работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай