Бо Джо виновен за Афганистан?

Премиерът твърди, че сгромолясването на афганистанските правителствени войски е изненадало всички

Бо Джо виновен за Афганистан? | StandartNews.com

По време на извънредна сесия на британския парламент за събитията в Афганистан премиерът Борис Джонсън защити стратегията на Лондон в Афганистан. Той обаче бе подложен на критики от всички страни, че правителството е изоставило Афганистан и е последвало безусловно американското изтегляне от страната. 

Пред пълна Камара на общините, което се случва за първи път от началото на пандемията, Джонсън заяви, че мисията на НАТО в Афганистан е била успешна с основното прочистване на терористите от „Ал-Кайда“. Той допълни, че сгромолясването на афганистанските правителствени войски е изненадало всички и отрече да има провал в действията на правителството, съобщи БНР.

"Независимо колко са сурови уроците от миналото, бъдещето още не е написано. И това е повратният момент – ние трябва да помогнем на народа на Афганистан да избере възможно най-доброто бъдеще за него."

По отношение на талибаните Джонсън изтъкна: "Ще съдим за този режим на базата на избора, който прави и действията му, а не по думите му."

С това обаче се изчерпаха позитивите за Джонсън. Той бе критикуван от лидера на Лейбъристката партия Кийър Стармър за неадекватна политика:

"Имаше голяма грешка в преценката за способността на афганистанските сили да се съпротивляват и смайващо недооценяване от страна на нашето правителство на заплахата, която представляват талибаните."

Бившият премиер Тереза Мей упрекна правителството, че е решило да последва Вашингтон при изтеглянето на войските и се е „отдало на молитви с надеждата нещата да се развият правилно“:

"Опасявам се, че това беше голямо поражение за британската външна политика. Ние говорим за Глобална Британия, но къде беше Глобална Британия по улиците на Кабул?!"

Критики бяха отправени не само за това, че Лондон е последвал Вашингтон безропотно при изтеглянето на войските, но и директно към американския президент Джо Байдън за това решение.

Иначе правителството обяви днес подробности по схемата за приемане на 20 000 бежанци от Афганистан през следващите години без да се смятат преводачите и сътрудниците на британските войски през годините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай