Бият тенджери в Истанбул срещу отмяната на вота

Протестите започнаха около 22.00 часа местно време снощи в Бешикташ и Фарикьой

Бият тенджери в Истанбул срещу отмяната на вота | StandartNews.com

Жители на множество квартали на Истанбул устроиха снощи „протест на тенджерите“, след като научиха за решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция да отмени резултатите от изборите, в които победи кандидатът на опозицията Екрел Имамоглу, предаде РИА Новости.

Представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието във ВИК Реджеп Йозел обяви по-рано за решението на комисията. Повторните избори трябва да се проведат на 23 юни. По думите на Йозел отмяната на резултатите е свързана с това, че някои членове на избирателни комисии по места са били държавни служители, а и заради наличието на неподписани протоколи за резултатите.

Граждани на Истанбул от кварталите Бешикташ, Кадъкьой, Шишли и др. посрещната решението на ВИК с протести под формата на удряне по тенджери и други метални предмети. Протестите започнаха около 22.00 часа местно време снощи в Бешикташ и Фарикьой, а след това се присъединиха и други райони, като протестиращите бяха подкрепени от шофьори на автомобили.

В социалните мрежи се появиха съобщения, които съобщиха за протеста с биене на тенджери, на места участници с тенджери имало по прозорци и балкони. Точно такава реакция, която наблюдателите нарекоха „революция на тенджерите“ се състоя из цяла Турция при протестите през 2013 г. заради тогавашните планове на властите да застрояват парка Гези в центъра на Истанбул.

Пак по съобщения на социалните платформи група от неколкостотин протестиращи се събрала в района на Бешикташ, където скандирали лозунги на опозиционната Народно-републиканска партия „Право и справедливост“.

Кметските избори в Истанбул на 31 март бяха спечелени с малка преднина от Екрем Имамоглу, кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия. Той встъпи в длъжност миналия месец.

Резултатите обаче бяха оспорени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, която твърдеше, че е имало редица нередности, които са повлияли на резултата. Имамоглу встъпи в длъжност на 17 април

Опозиционната партия победи за първи път от 1994 насам на избори за кмет в истанбул и турската столица Анкара. Нейни кандидати спечелиха и в Измир, Анталия, Адана, Мерсин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай