Безопасното бъдеще на Европа без Русия под въпрос

Увеличението на военните разходи по-скоро стимулират надпреварата във въоръжаването

Безопасното бъдеще на Европа без Русия под въпрос | StandartNews.com

Безопасното бъдеще на Европа без Русия под въпрос

Германският депутат Юрген Тритин в статия за „Франкфуртер Рундшау“ заявява, че светът е на прага на нова ядрена надпревара във въоръжаването, но това може да се избегне, ако се подобрят отношенията с Русия. Той отбелязва, че европейските страни реагират неправилно на тази заплаха и се опитват да обвинят за всичко Москва.

"Посочването на Русия за главен виновник, както прави германският външен министър Хайко Маас, няма да помогне. Увеличението на военните разходи двойно, както обеща Меркел в Мюнхен с подкрепата на финансовия министър Олаф Шолц, е по-вероятно да стимулира надпреварата във въоръжаването", пише Тритин.

Освен това той подчертава, че Съединените щати продължават да унищожават мирните споразумения: след Парижкото споразумение за климата, иранското ядрено споразумение и споразумението с ЮНЕСКО те се отказват от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег на действие, поставяйки света в още по-голяма опасност.

"Действията на сегашната американска администрация се характеризират с хаотичната деструктивност на Доналд Тръмп и неоконсервативната агресия на Пенс и Болтън. Това е токсична смес и представлява заплаха за европейската сигурност", добавя германският депутат. Затова, смята Тритин, Европа трябва да предложи свое решение на проблема чрез задълбочаване на отношенията с Русия, както и чрез отказ от разполагане на американската система за противоракетна отбрана.

"Сигурността в Европа е възможна само с Русия. Северноатлантическият съюз трябва не само да предложи премахване на тактическите ядрени оръжия от Европа, но и да се откаже от американската система за противоракетна отбрана, ако Русия също е готова да предприеме стъпки към разоръжаване. Това би било сделка от взаимен интерес. Европа намалява ядрената заплаха за сигурността си, а Руската федерация - заплахата за нейната икономика ”, - заяви заместник-председателят.

От 2 февруари САЩ започнаха процедурата за излизане от Договора за унищожаване на ракети със среден и малък обсег на действие. Москва отговори на това реципрочно и също преустанови участието си в договора. В същото време президентът Владимир Путин подчерта, че Русия не трябва и няма да бъде въвлечена в скъпата за страната надпревара във въоръжаването. Той добави също, че всички руски предложения за разоръжаване "остават на масата и вратите са отворени", но пожела за в бъдеще да не се инициират никакви преговори по този проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай