Байдън с първи думи за оправданието на Тръмп

Естеството на обвиненията е без съмнение, каза Байдън

Байдън с първи думи за оправданието на Тръмп | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън направи първи коментар за оправдателната присъда на Доналд Тръмп в процедурата по импийчмънт заради щурма на Капитолия на 6 януари.

ВИЖ ОЩЕ: Сенатът оправда Тръмп за щурма на Капитолия

Щурмът на Капитолия е тъжна страница в историята на Съединените щати и същността на обвиненията срещу Доналд Тръмп е без съмнение, заяви американският президент, коментирайки решението на Сената да оправдае предшественика си.

"Въпреки че окончателното гласуване не доведе до осъдителна присъда, естеството на обвиненията е без съмнение", каза Байдън в изявление, публикувано от Белия дом.

Сенаторите иска импийчмънт на Тръмп заради подбудителство към бунт, но това предложение не намери подкрепата на повечето членове на горната камара на Конгреса. 57 сенатори гласуваха „за“, а за вземането на решението бяха необходими 67 гласа от сто.

Байдън припомни, че от гласувалите за импийчмънт седем са републиканци.

"Дори онези, които се противопоставят на присъдата, като лидера на малцинството в Сената Макконъл, вярват, че Доналд Тръмп е виновен за "невиновно неизпълнение на дълга си" и практически и морално отговорен за провокиране "на насилие в Капитолия", добави Байдън.

Тръмп стана единственият президент в историята на САЩ, който получи два импийчмънта в Камарата на представителите, но и два пъти бе оправдан от сенаторите. Вторият процес в Сената се проведе със задна дата, след като Тръмп напусна президентския пост. Членовете на горната камара на Конгреса решиха, че импийчмънтът на бившия държавен глава е в съответствие с американската конституция.

През 2019 г. демократите в САЩ организираха първия процес за импийчмънт срещу Тръмп. Държавният глава беше заподозрян в забавяне на военна помощ за Украйна и в замяна поиска да проведе разследване срещу политическия си опонент Джо Байдън и сина му Хънтър. Тръмп заяви, че изисква само от украинските власти да се борят с корупцията. Миналия февруари Сенатът го оправда по двете точки на злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай