Байдън кани Путин и Си Дзинпин на форум за климата

Американският президент активизира външната си политика

Байдън кани Путин и Си Дзинпин на форум за климата | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън активизира рязко външнополитическата си дейност. В рамките на няколко часа той отправи различни послания към трима от световните лидери - Владимир Путин, Си Цзинпин и Борис Джонсън.

Президентът на САЩ първо включи президентите на Русия и на Китай сред поканените на първата голяма климатична конференция, организирана от неговата администрация. Байдън заяви пред репортери, че още не е говорил с Путин и Си за форума, "но те знаят, че са поканени".

Вашингтон се надява чрез тази проява, която се очаква да се проведе във виртуален формат заради пандемията, да помогне за оформянето, ускоряването и задълбочаването на глобалните усилия за намаляване на вредните за климата въглеродни емисии.

Новият президент се стреми да възстанови свикания от САЩ форум на водещите световни икономики по въпросите за климата, който бе използван от предшествениците му Джордж. У. Буш и Барак Обама, но пренебрегван от Доналд Тръмп. Днес са разпратени около 40 покани за форума, предвиден да се състои на 22 и 23 април.

С тази инициатива Байдън изпълнява свое предизборно обещание, а неговата администрация предстои да обяви целите си за рязко орязване не емисиите от въглища, природен газ и петрол, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от dir.bg.

Няколко часа по-късно Джо Байдън каза, че в телефонен разговор е предложил на британския премиер Борис Джонсън демократични държави да се обединят в инфраструктурен план, който да конкурира китайската инициатива "Един пояс, един път".

Предложих да имаме по същество сходна инициатива, с участието на демократични държави, които да помагат на общности по света, които всъщност се нуждаят от помощ, каза Байдън пред журналисти.

Китайската инфраструктурна схема "Един пояс, един път" е на стойност трилиони долари. Тя беше лансирана през 2013 г. от президента Си Цзинпин и включва инициативи по разработка и инвестиции, простиращи се от Източна Азия до Европа.

Проектът би разширил значително китайското икономическо и политическо влияние, което поражда опасения в САЩ и на други места.

Ден по-рано Байдън каза на първата си пресконференция, че ще попречи на Китай да задмине САЩ и да стане най-мощната държава в света.

Американският държавен глава смята да обяви идната седмица план на стойност трилиони долари за подобряване на американската инфраструктура.

В четвъртък той каза, че ще осигури американски инвестиции в обещаващи нови технологии като квантови компютри, изкуствен интелект и биотехнология.

Повече от 100 държави са подписали споразумения с Китай за сътрудничество в рамките на "Един пояс, един път" за сътрудничество по проекти за железопътни линии, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

По изчисления на глобалния доставчик на финансови данни "Рефинитиф", до средата на миналата година с китайската инициатива са били свързани над 2600 проекта на стойност 3,7 трилиона долара.

Китай обаче обяви, че пандемията от коронавирус е засегнала около 20 на сто от проектите по линия на "Един пояс, един път".

В същото време Ройтерс съобщи, че американските разузнавателни агенции са уведомили администрацията на Байдън, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в рамките на 2-3 години, ако войските на САЩ се изтеглят преди постигане на споразумение за подялба на властта между властите в Кабул и бунтовниците, се казва в доклад, за който съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Такова развитие на нещата потенциално би позволило на Ал Кайда да възстанови позициите си в Афганистан, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на анонимни американски служители.

Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да спази крайния срок 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски войници. Той беше определен в споразумение с талибаните, сключено през февруари 2020 г. от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Някои американски служители, които искат войските на САЩ да останат в Афганистан, използват този разузнавателен доклад, за да изтъкнат, че се налага войниците да останат и след 1 май.

Белият дом не е отговорил на искането за коментар.

Класифицираната оценка на разузнаването е била подготвена миналата година за администрацията на Тръмп, съобщи "Ню Йорк таймс".

На първата си пресконференция в четвъртък Байдън каза, че ще е трудно да се съобрази с крайния срок, който изисква и напускането на около 7000 съюзнически войници.

Същевременно Байдън каза, че не може да си представи чуждестранни войски под командването на САЩ догодина да са още в Афганистан.

Вчера талибаните казаха, че въоръжените действия срещу чуждите войници, прекратени съгласно споразумението за изтегляне, ще бъдат възобновени, ако те останат в Афганистан и след 1 май.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай