Баку: Светът да признае геноцидът над Ходжали

Омбудсманът на Азербайджан Сабина Алиева излезе с декларация, иска съд за виновните

Баку: Светът да признае геноцидът над Ходжали | StandartNews.com

Международните организации и отделните държави да признаят извършеното преди 29 години клане в Ходжали като акт на геноцид и престъпление срещу човечеството. Това настоява омбудсманът на Азербайджан Сабина Алиева в специална декларация преди черната дата 26 февруари. Тя призовава още извършителите да бъдат изправени пред съда.

Ето целият текст на декларацията на Сабина Алиева

САБИНА АЛИЕВА

Комисар по правата на човека

(Омбудсман) на Република Азербайджан

22 февруари 2021 г.      

https://blacksea-caspia.eu/sites/default/files/2020-07/2020_07_13_Sabina_Aliyeva-Ombudsman-Azrbaijan.jpgТази година отбелязваме 29-ата  годишнина от геноцида над Ходжали. През нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г. частите на арменските въоръжени сили, арменските терористични групи в Нагорни Карабах и личния състав на 366-и  мотопехотен полк от бившата съветска армия, разположени в град Ханкенди в Азербайджан, извършиха акт на геноцид в град Ходжали, Нагорни Карабах в Азербайджан. Това отвратително престъпление срещу човечеството е организирано от тогавашното политическо ръководство на Република Армения.

Преди 29 години Ходжали е обсаден и нападнат от тежка артилерия. Цивилни граждани са жестоко убити. Хората нямаха право да избягат от горящия град. Цивилни са безмилостно избивани от засада по пътищата и в гората. Това престъпление представлява най-тежкото нарушение на нормите и принципите на международното право, както и на основните човешки права. В резултат на това ужасяващо престъпление срещу човечеството бяха убити 613 мирни цивилни граждани на Азербайджан, включително 63 деца, 106 жени и 70 възрастни хора. В същото време 487 цивилни са тежко ранени, а 1275 души са взети като заложници. Съдбата на 150 заложници, включително 68 жени и 26 деца, все още е неизвестна. 56 души бяха убити с особена жестокост, черепите на хората бяха одрани, различни части от тела бяха отрязани, очите им бяха извадени, а коремите на бременни жени бяха пробити с щикове. Осем семейства бяха напълно унищожени, 130 деца загубиха майка или баща, 25 деца загубиха и двамата си родители.

Трагедията в Ходжали е друга ужасна последица от политиката на незаконна окупация, етническо прочистване и геноцид, извършени от арменските националисти и техните привърженици срещу азербайджанския народ. Друга проява на тази политика, провеждана от Армения, е етническо прочистване, извършено срещу азербайджанци в началото на 90-те години в село Баганис Арим в област Газах и Имарат Гарванд, Туг, Селакетин, Ходжаванд, Каркиджахан, Джамили, Мешели, Ахулу, Небилер, Хасанабад, Гайбали, Малибейли, Села Юхари и Ашаги Гущулар в Нагорни Карабах. Освен това, по време на окупацията на село Гарадагли от област Ходжавенд и село Агдабан от област Калбаджар, много цивилни, включително деца, жени и възрастни хора, бяха измъчвани до смърт, десетки цивилни бяха взети като заложници и изчезнаха.

В резултат на тези гнусни престъпления срещу човечеството, извършени от Армения, изискванията на съществуващите международни документи в областта на защитата на правата и свободите на човека, особено на Женевските конвенции от 1949 г., Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Конвенция за геноцид), Конвенцията срещу изтезанията и други жестоки, нечовешки или унизителни постъпки или наказания, Международен пакт за граждански и политически права, Международен пакт за икономически, социални и културни права, Международна конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Конвенцията за правата на детето и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи са грубо нарушени.

Според Резолюция 96 (I) на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г. и Конвенцията за геноцида, приета с Резолюция 260 (III) от 9 декември 1948 г., масовото изтребление на цивилни в Ходжали въз основа на тяхната етническа принадлежност е извършено умишлено и се тълкува като геноцид.

Мили Меджлисът на Република Азербайджан даде своята политическа и правна оценка на геноцида над Ходжали през 1994 г., по инициатива на националния лидер Гейдар Алиев, след завръщането му на власт. По този начин датата 26 февруари беше обявена за „Ден на геноцида над Ходжали“ и истината за геноцида беше предадена на световните страни и международната общност.

Международната кампания „Справедливост за Ходжали!“ инициирана от вицепрезидента на фондация "Гейдар Алиев", Лейла Алиева изигра специална роля в предаването на истината за геноцида на световната общност, разпространявайки думата за арменските зверства по целия свят.

Съответните документи, приети от парламентите на Мексико, Пакистан, Чехия, Перу, Колумбия, Панама, Хондурас, Судан, Гватемала и Джибути, признават масовите убийства, извършени в Ходжали, като акт на геноцид. Парламентите на Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Йордания, Словения, Шотландия и Парагвай, както и изпълнителните и законодателните органи на 22 щата на Съединените американски щати категорично осъдиха трагедията в Ходжали, квалифицирайки я като клане. Организацията за ислямско сътрудничество призна Армения за агресор, а трагедията в Ходжали като геноцид.

Изцяло подкопавайки мирния процес и блокирайки всякакви перспективи за уреждане на преговори, както и открито декларирайки намерението си да окупира нови азербайджански територии, Армения наруши прекратяването на огъня през юли и по-късно през септември 2020 г., атакувайки позиции на азербайджанската армия и цивилни селища с международно използване забранени оръжия, включително касетъчни боеприпаси. В резултат на това 94 азербайджански цивилни, включително 12 деца, бяха убити и 414 цивилни, включително 50 деца, бяха ранени. Повече от 3410 къщи, 120 многостайни жилищни сгради и 512 обекта на обществена инфраструктура, включително много училища, болници и детски градини бяха унищожени в резултат на тези атаки.

Контраатака, започната на 27 септември 2020 г. от азербайджанската армия с цел спиране на арменската агресия, защита на живота на цивилното население и прекратяване на дълготрайна окупация, доведе до освобождаване на нашите земи, които бяха почти окупирани почти 30 години. По този начин, в съответствие с тристранната декларация от 10 ноември 2020 г., подписана от лидерите на Азербайджан, Руска федерация и Армения, на стотици хиляди азербайджанци е дадена дългоочакваната възможност да се върнат в своите прадеди и да възстановят своите основни човешки права.

Геноцидът над Ходжали, станал пред очите на света в края на XX век, е престъпление, извършено не само срещу азербайджанския народ, но и срещу цялото човечество. За съжаление, въпреки факта, че са изминали 29 години от тази трагедия, актът на геноцид в Ходжали все още не е получил дължимата политическа и правна оценка от страна на международната общност и извършителите му все още не са изправени пред съда. Безразличието и двойните стандарти, приложени към това отвратително престъпление срещу човечеството, укрепиха у агресора чувството за безнаказаност, което го насърчи да продължи с престъпната политика на етническо прочистване и незаконна чужда окупация.

Ето защо призовавам международните организации и отделните държави да признаят клането в Ходжали като акт на геноцид и престъпление срещу човечеството, така че извършителите му да бъдат изправени пред съда.

* Декларацията на Сабина Алиева е адресирана до генералния секретар на ООН, Съвета за сигурност на ООН, Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Съвета на ООН по правата на човека, Детския фонд на ООН, Организацията на обединените нации за образование, наука и Културна организация, Европейски съюз, Съвет на Европа, Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, Международни и европейски институции на омбудсмана, Азиатска асоциация на омбудсмана, Организация за ислямско сътрудничество и Асоциация на омбудсмана на нейните държави-членки Организация за ислямско сътрудничество, Европейска мрежа на омбудсманите за деца, Международно бюро за мир, различни омбудсмани и национални институции за правата на човека,посолствата на Република Азербайджан в чужди държави и чуждестранните посолства в Азербайджан, както и към азербайджанските диаспори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай