Баку изобличи арменските лъжи

Армения извърши погроми срещу азербайджанци в Ханкенди в края на 80-те години, казва Турал Гянджалиев

Баку изобличи арменските лъжи | StandartNews.com

Армения и престъпната хунта са извършили погроми срещу азербайджанци в Ханкенди в края на 80-те години. През 1992 г. за една нощ в Ходжалъ са зверски убити 613 мирни жители, включително жени и деца. Извършен е геноцид срещу азербайджанския народ. Това се казва в специално зявление на Турал Гянджалиев, ръководител на азербайджанската общност от региона Нагорни Карабах на Република Азербайджан. В него се заявява още: "В региона Нагорни Карабах и прилежащите към него окупирани райони на Азербайджан, както и в град Шуша, културната и духовна перла на азербайджанския народ, срещу нас са извършени етническо прочистване и престъпления срещу човечеството.".

Ето цялото заявление на Турал Гянджалиев:

Писмото на А.Арутюнян до президента на Русия В. Путин, който се представя за лидер на така наречена престъпна хунта, създадена от Армения в окупираните територии на Азербайджан, е извън етичните норми. В писмото на Арутюнян са изкривени исторически, политически и юридически факти. Изявленията на Арутюнян за карабахските царства са безпочвени и лъжливи. Позволете ми да ви напомня, че през 1805 г. Кюрекчайският договор с Русия е подписан от карабахския хан, азербайджанец Ибрахим-Халил-
хан.

Като вътрешно разселено лице от Шуша, аз и над 1 милион азербайджански бежанци и вътрешно разселени лица сме възмутени от тази лъжа на Армения и незаконно действащия режим.
Армения и престъпната хунта са извършили погроми срещу азербайджанци в Ханкенди в края на 80-те години. През 1992 г. за една нощ в Ходжалъ са зверски убити 613 мирни жители, включително жени и деца. Извършен е геноцид срещу азербайджанския народ. В региона Нагорни Карабах и прилежащите към него окупирани райони на Азербайджан, както и в град Шуша, културната и духовна перла на азербайджанския народ, срещу нас са извършени етническо прочистване и престъпления срещу човечеството.

Богатото материално и културно наследство на азербайджанския народ в Карабах е унищожено и ограбено. Дори историческата руска православна църква в Шуша не е избегнала арменския вандализъм и грабежи, а по-късно е превърната в арменска църква.

Москва не вярва на сълзи! Подобно на вълк в овчи кожи, първите жертви на терора, организиран от А.Арутюнян и други бандити в края на 1980-те години, стават съветско-руски войници и полиция. Ярък пример за това са руските офицери и войници, загинали през 1991 г. заедно с азербайджанската журналистка Салатън Аскерова. Струва си да си спомним Виктор Поляничко, ветеран от войната в Афганистан, когото многократно се опитват да убият и го убиват в Северна Осетия през 1993 г. Високопоставени офицери от Русия и Казахстан, като Игор Плавинский, Сайлау Сериков, Сергей Иванов, Николай Джинкин, Михаил Лукашов, Олег Кочерев и Владимир Ковалев, загиват в хеликоптер, свален от арменци в Караганда през 1991 г. Трябва също да си припомним и за офицерите и войниците на многобройни вътрешни войски на СССР, повечето от които са етнически руснаци, които са били убити от арменците.

Днес в Карабах не е останал не само нито един азербайджанец, но нито един човек от руски или славянски произход. Те са били подложени на етническо прочистване. Днес арменското население, което е в Карабах, живее под гнет на Армения и престъпни групи, като А. Арутюнян. Това наблюдаваме от болезнените призиви на карабахските арменци към мен, като към депутат на парламента, който представлява Ханкенди.

С този призив А. Арутюнян, подобно на пламенния СОРОСист Никол Пашинян, иска да въвлече Русия в конфликта. Атаките с балистични ракети на градовете Гянджа, Хъзъ, Сиязан и Мингячевир, разположени далеч от зоната на бойни действия на азербайджанските въоръжени сили с арменските въоръжени сили, също служат за тази цел. Но Русия не се поддава на Пашинян, марионетката на Сорос.
Ние нямаме проблеми с арменското население, живеещо в Нагорни Карабах. До 27 септември ние многократно предлагахме на арменската общност от Нагорни Карабах диалог в името на мира и съжителството. Но Армения и престъпната хунта не са приели това и дори се са отричали съществуването на азербайджанската общност от Нагорни Карабах. Нашето предложение за диалог е актуално и днес, когато Азербайджан продължава да освобождава своите територии от окупация.

Както президентът на Република Азербайджан г-н Илхам Алиев многократно е подчертавал, арменската общност от Нагорни Карабах ще живее заедно с азербайджанската общност в границите на Азербайджан и ще възползва от икономическите възможности на страната.
Ако бандитите в Армения като А. Арутюнян искат мир, тогава окупационните сили трябва да бъдат изтеглени от окупираните територии на Азербайджан в съответствие с резолюции 822, 854, 874, 884 на Съвета за сигурност на ООН. За пореден път, като азербайджанска общност от региона Нагорни Карабах на Република Азербайджан, заявявам нашата готовност да живеем в мир и да съжителстваме с арменската общност в рамките на териториалната цялост на нашата страна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай