Австрия затяга контрола по границите

"Пътуванията трябва да се сведат до минимум"

Австрия затяга контрола по границите | StandartNews.com

От утре Австрия затяга контрола по границите с всички съседни държави. Днес следобед австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер е говорил по телефона със своя германски колега Хорст Зеехофер по този въпрос, предвидени са разговори с всички негови колеги от останалите държави, които граничат с Австрия, съобщават медиите в страната, цитирани от БТА.

“Пътуванията трябва да се сведат до минимум, защото много малко са изключенията, в които пътуванията са неотложни. Граничният контрол трябва да се превърне във вълнолом за инфекционните вериги, които стават все по-опасни заради вирусните мутации", казва Нехамер.

Докато по границите със Словения и Унгария се извършва постоянен граничен контрол още от времето на бежанската криза през 2015 г., границите с Чехия и Словакия се контролират едва от месец насам поради големия брой на новозаразените.

По границите с Германия, Италия, Швейцария и Лихтенщайн до днес се правят проверки на случаен принцип. От утре те ще станат по-интензивни. Според Министерството на вътрешните работи контролът по границите ще се извършва в сътрудничество с полицейските служби на съседните държави.

От една седмица Австрия въведе по-строги правила за влизане в страната. Влизащите трябва предварително да се регистрират електронно и да представят отрицателен коронатест. Задължителна е 10-дневната карантина, която може да бъде прекъсната след петия ден при нов отрицателен коронатест. Новост е и правилото влизащите ежедневно за работа да се регистрират електронно и да представят отрицателен коронатест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай