Атина отвръща на удара с бежанците

Гърция блокира декларация на НАТО в подкрепа на Турция в боевете в Сирия

Атина отвръща на удара с бежанците | StandartNews.com

Постоянният представител на Гърция наложи вето на декларация на НАТО, която се подготвя в подкрепа на Анкара след засилени сблъсъци на турски войски с правителствени сили на Асад в сирийската провинция Идлиб, съобщи в. "Вима".

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е издал съответното нареждане по повод текста на съвместното изявление, който беше договорен на заседание на Северноатлантическия пакт. Гръцкото предложение обаче не е включено в  документа, а то се отнася до спазването на декларацията между ЕС и Турция по въпроса за бежанците и мигрантите, подписана през март 2016 година.

Вестникът отбелязва, че искането на Атина е срещнало яростна съпротива от редица страни, включително Великобритания, Германия, САЩ и Франция, които явно подкрепят Турция.

Анкара поиска да започне процес на политически консултации, предвидени в член 4 от Вашингтонския договор. Съгласно този член държава-членка на Алианса може да поиска подкрепа от НАТО, ако сметне, че сигурността, териториалната й цялост или политическата независимост са застрашени.

Ситуацията в Сирия ескалира в нощта на 28 февруари, когато турската армия нанесе ответни удари по сирийските позиции в Идлиб. Сирийските военни загубиха множество комплекси "Бук" и "Панцир" (доставени от Русия), 23 танка, още толкова полеви и самоходни оръдия, както и пет хеликоптера. Турция обеща да отмъсти на сирийския президент Башар ал Асад за смъртта на нейни войници и свика заседание на Съвета на НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай