Астронавт изпусна огледало в космоса

Увеличи космическия боклук около планетата

Астронавт изпусна огледало в космоса | StandartNews.com

 

Докато извършвал рутинна поддръжка на Международната космическа станция, астронавтът от НАСА Крис Касиди случайно увеличи космическия боклук, който вече се носи около нашата планета.

Докато сменяше батерия с тегло около 200 килограма от външната страна на Международната космическа станция по време на първата сикосмическа разходка, огледалото, прикрепено към неговия скафандър, излетяло, съобщи CNN.

Те са прикрепени към китката, за да помогнат на астронавтите да виждат по-добре електрически компоненти, както и слепите петна, които могат да се появят. Огледалата са с размери 7 на 12 сантиметра и тежат 50 грама.  То не представлява заплаха нито за Международната космическа станция, нито за мисията на астронавтите, излезли от станцията, съобщиха от контрола на мисията в Кейп Канаверал.

Извън загубата на огледалото, Касиди и другият австонавт - Робърт Бенкен, успяха успешно да завършат цялата планирана работа по първата от четирите си космически разходки. Целта им е да заменят батериите, които осигуряват мощност за слънчевите масиви на космическата станция. 

Те замениха съществуващите никелово-водородни батерии с нови литиево-йонни батерии. Новите ще успеят да съхраняват енергията, генерирана от слънчевите панели на станцията и така да осигурят захранване на лабораторията за микрогравитации, когато станцията не е на слънчева светлина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай