Арменски ракети убиха още 2 деца в Азербайджан

Ереван изстреля касетъчна 300-мм ракета „Смерч“ по жилищните райони в Барда

Арменски ракети убиха още 2 деца в Азербайджан | StandartNews.com

Още две деца в Азербайджан бяха убити, след като Армения изстреля поредните си ракети - този път по жилищните райони в Барда.

На 27 октомври късно следобед въоръжените сили на Армения изстреляха касетъчна 300-мм ракета „Смерч“ по жилищните райони на регион Бaрдa. В резултат на това нападение, загинаха две деца - 2 и 7-годишни момичета, и двама възрастни. 13 мирни жители бяха ранени.

Армения допълнително ескалира напрежението и предприе атаки в различни посоки, особено през международната граница с Азербайджан, алармира Баку. Село Агбанд от азербайджанския регион Зангилан стана обект на подобни трансгранични атаки.

Въоръжените сили на Армения също продължиха да обстрелват град Тертер и селата му с тежка артилерия през целия ден. В резултат на това е пострадал клонът на отворено акционерно дружество “Азерхалча”.

На 26 октомври вечерта, регионът Тертер беше подложен на атака с 300-мм ракета „Смерч.

Арменските сили нападнаха и екипа на „Евронюз“ и ясно различимия им автомобил. По тях бе изстреляна противотанковата ракета „Корнет“, докато изпълняваха професионалните си задължения като журналисти в селата Талиш и Суговушан, в региона Тертер. За щастие ракетата се отклони от целта и новинарите се спасиха само с леки повреди на превозното си средство.

Към 27 октомври общо 69 цивилни, включително деца, жени и възрастни хора са убити, 310 цивилни са хоспитализирани със сериозни наранявания. Около 2300 частни къщи, 90 жилищни сгради и над 400 цивилни инфраструктури са разрушени и неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения, съобщи още Азербайджан.

Азербайджанската национална агенция за противоминна дейност (ANAMA) информира, че на 26 октомври като част от специалните оперативни полеви посещения в жилищните райони, засегнати от нападенията на Армения, Агенцията е открила пет бомби 9N235, в селата Топгарагоюнлу и Мешали, в района Горанбой. Многострелните ракетни системи „Смерч“ са касетъчни боеприпаси, забранени по международното право.

От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения целенасочено, широко и систематично са насочени към цивилното население, частните къщи и гражданската инфраструктура в Азербайджан. По този начин Армения грубо нарушава своите задължения съгласно международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея, както и пренебрегва хуманитарното прекратяване на огъня, обявено на 10, 18 и 25 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай