Вторник,

Английска ваксина е само с 50% шанс срещу COVID-19

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Разработената в Оксфордския университет ваксина срещу коронавирус има само 50% шанс за успех, обяви Ейдриън Хил, ръководител на проекта, цитиран от РИА Новости.

Хил каза, че екипът, разработващ ваксината има проблеми, които могат да им попречат да създадат ваксината срещу COVID-19 до септември, както бе обявено по-рано.

"В момента съществува 50-процентна вероятност изобщо да не постигнем никакви резултати", настоя той, добавяйки, че преди това са говорили за 80-процентен шанс за успех.

Професорът отбеляза, че поради факта, че разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса.

Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина.

Ваксината, която се разработва в Оксфорд, се тества при хора от 23 април.

Очаква се през юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни.

Ако всичко върви по план, през септември 30 милиона жители на Великобритания, тоест малко по-малко от половината от населението, ще имат достъп до ваксината.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички