Ангела Меркел за последно в Белия дом

Тя се оттегля от политиката през септември

Ангела Меркел за последно в Белия дом | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е на последното си посещение във Вашингтон преди да се оттегли от политиката след парламентарните избори във федералната република в края на септември. Теми на разговорите ѝ с американския президент Джо Байдън са трансатлантическите отношения, Русия и Китай, но най-голям интерес предизвиква бъдещето на газопровода „Северен поток 2“, предава БНР.

Като „ключова за бъдещето“ определи говорителката на Белия дом Джен Саки визитата на Ангела Меркел.

Сянка върху възраждането на трансатлантическите отношения хвърля проектът „Северен поток 2“ за пренос на руски газ към Германия.

Президентът Джо Байдън твърди, че той е „лоша сделка“ заради опасността от задълбочаване на зависимостта от Русия. А за Германия става дума само за бизнес отношения. Външният министър Хайко Маас, който подготвя канцлерската визита, заяви:

„През последните седмици работихме усърдно и мисля, че сближихме позициите си по много въпроси. Но дали ще има пробив при посещението на канцлера, не мога да кажа“.

Противник на газопровода е и Украйна, която се опасява да загуби приходи за хазната, ако бъде лишена от ролята си на транзитна държава за руския газ към Европа.

Неслучайно украинският президент Володимир Зеленски посети Берлин дни преди Меркел за замине за Вашингтон с искане на гаранции за сигурността на страната си. От разговорите в Белия дом се очаква да стане ясно, дали спорният газопровод „Северен поток 2“ ще разполага с възможност за спиране на преноса на газ, ако Русия прекрати транзита през Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай