Амстердам проверява мерките с концерт

Експериментът е поръчан от правителството с цел да се разработят стъпки за облекчаване на ограниченията

Амстердам проверява мерките с концерт | StandartNews.com

Амстердам тества противоепидемични мерки  по необичаен начин. Най-голямата концертна зала в столицата на Нидерландия и едно от най-популярните места за концерти в Европа - "Зиго Доум", бе отворена по изключение за 1300 души в продължение на 4 часа в събота. На всички тях бе разрешено да танцуват под звуците на сетове от местни диджеи.

Публиката е била разделена на пет групи от по 250 човека, плюс още една група от 50 души, като всяка е трябвало да спазва различни правила, съобщава "Гардиън", цитиран от в.Сега. Част от хората е трябвало да стоят на определено място, други е трябвало да носят постоянно маска, а трети - само когато се движат. Една група е получила флуоресцентни напитки и е трябвало да пее и крещи с музиката, за да се види колко слюнка се отделя в такива моменти. Присъствалите на концерта са "чипирани" и с проследяващо устройство, което ще следи движенията и контактите им в следващите дни. Те са допуснати до залата след тест за COVID-19, като пет дни след концерта отново ще трябва да се тестват.

Експериментът е поръчан от правителството с цел да се разработят стъпки за облекчаване на ограниченията. Идеята на организаторите от "Фийлдлаб" е да не се налагат универсални мерки, а да има план за всяка концертна зала. В момента при определено ниво на случаите, концертите могат да бъдат възстановени, но навсякъде ограничението е до 100 души.

Обичайният капацитет на "Зиго Доум" е 17 000 души, но за 1350-те билета от 15 евро са кандидатствали 100 000 души. Билетите са разпродадени за 20 минути. 12 посетители са отпаднали заради положителен тест за коронавируса.

Концертът е част от поредица събития, поръчани от правителството на Нидерландия с цел изследване на потенциалните рискове от зараза. По същата линия вече са проведени бизнес конференция за 500 души и футболен мач с 1200 фенове, а предстои да се организират и два фестивала на открито, както и поп концерт.

От повече от 1 година в Нидерландия са забранени събиранията на повече от 100 човека. От средата на октомври баровете и ресторантите в страната са затворени. В последните 6 седмици има и вечерен час от 21 до 4:30 часа. Концертът в "Зиго Доум" е спазил това ограничение - провел се е от 15 до 19 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай