Алъш-веришът ЕС-Турция продължава

Споразумението за мигранитите остава, ще има нова среща

Алъш-веришът ЕС-Турция продължава | StandartNews.com

Големият пазарлък ЕС-Турция продължава. В следващите дни ще има втора среща на най-високо ниво, стана ясно след разговорите в Брюксел на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел.

ЕС е внесъл пояснения кои суми по споразумението за мигрантите определя за "изплатени" и кои за "обещани", каза след разговорите в понеделник Мишел. Той добави, че двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци и определи срещата като стъпка в правилната посока на диалога.

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи Урсула фон дер Лайен след извънредната среща в Брюксел. Тя отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване, предаде БТА. Тя съобщи, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, трябва да потърсим път напред. Явно имаме различия, обсъдихме ги открито, заяви Фон дер Лайен. Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Миналата седмица ЕК уточни, че досега от предвидените шест милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава говорителят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай