8 години след опита за преврат срещу Ердоган: Посланикът на Турция със знакова реч

По този повод беше организиран прием

8 години след опита за преврат срещу Ердоган: Посланикът на Турция със знакова реч | StandartNews.com

Днес под егидата на Посолството на Турция в София и дирекция „Комуникации“ на Президентството, отбелязаха 15 юли Деня на демокрацията и народното единство и паметта на мъчениците. По този повод беше организиран прием.

На него присъстваха, членове на Народното събрание, главният мюфтия на България, председателят на Висшия ислямски съвет на България, както и с участието на ценни гости.

Това е осмия опит за преврат, извършен от терористичната организация FETO на 15 юли 2016 г.
На годишнината с минута мълчание бе почетена паметта на мъчениците, а след това беше изпълнен химнът на Република Турция.

Посланикът на Р Турция в България Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, произнесе кратко слово на церемонията. 

Терористите от FETO, които причиниха непоправими рани в сърцето и паметта на нашата нация, убиха 253 невинни цивилни и раниха повече от 2700 наши граждани тази нощ. „По призива на нашия президент, нашият героичен народ се събра като един и излязоха на улицата и спряха опита за преврат на тази организация, каза още Уянък.

Посланик Уянък подчерта, че FETO е терористична и шпионска организация и каза: „Тази организация представлява опасност за всички общества“.

„Нашето очакване от съседни и съюзнически страни е да не бъде допусната никаква структура на FETO. Нашите усилия да известяваме нашите български приятели относно FETO и да бъдем бдителни срещу тази организация ще продължат“, добави още той.

Главният мюфтия на мюсюлманите в България, г-н Мустафа Хаджи, отправи молитва за мъчениците.

На приема гостите изгледаха краткия филм, подготвен от дирекция "Комуникации" на президента, за да си припомнят още веднъж събитията от нощта на 15 юли. Освен това бяха изложени снимки от събитията по време на опита за преврат от 15 юли 2016 г. и последвалите демократични митинги, изготвени от дирекция „Комуникации“ на президентството. Тази изложба привлече голямо внимание на гостите.

Директорът по комуникациите на президента проф. Фахреттин Алтун също публикува статия за 15 юли в някои портали в България. В статията си той каза: „Турция, която продължава борбата си днес, очаква солидарност от приятелски и съюзнически страни, особено по отношение на екстрадирането на бегълци и водачи на FETO, избягали в чужбина. Докато много страни от международната общност изразиха своята солидарност и подкрепа към Турция, реакциите на някои от нашите партньори в опита за преврат бяха недостатъчни. Той също добави, че "западни медийни организации с международни отговорности са се опитали да опростят събитията от 15 юли."

„Ние ще продължим борбата си срещу тази терористична организация във всяка област, защото тази организация застрашава сигурността не само на Турция, но и на всички страни, в които оперира, добави проф. Алтун.

Програмата завърши с още веднъж възпоменание на мъчениците и признателност към ветераните.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай