6 причини Путин да посочи Мишустин

Данъчен номер едно постигнал рекордно събираме на налозите през мшиналата година

6 причини Путин да посочи Мишустин | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин изненадващо посочи Данъчен №1 в Русия за премиер на мястото на Дмитрий Медведев. Според руските медии държавният глава провел среща с Михаил Мишустин, на която му предложил поста и веднага получил съгласието на данъчния. Рокадата била пазена в тайна дори от най-близкото обкръжение на Путин, което станало ясно от реакциите им по време на президентското обръщение.

Вече се завъртяха и различни версии защо Путин е избрал именно висшия държавен чиновник с най-20 години стаж, който е прекъсван само за 2 години, когато Мишустин е приел предложение за ръководен пост в инвестиционна компания, свързана с Дойчебанк. Ето поне шест от тях.

 

  1. Един от иновативните ръководители в държавната администрация. Именно той провежда цялата данъчна реформа в посока на автоматизация. Въвежда електронния подпис и идентификационния номер за данъкоплатците. Дава старт на системата за работа „на едно гише“ в данъчните служби.
  2. Управлява с твърда ръка. Представят го като човека, който осъществява най-силния контрол по отношение на бизнеса. По негово време са направени най-много и най-мащабни данъчни проверки. Самият той обаче твърди обратното – че винаги се е стремял отношенията на данъчните и бизнеса да са „дружелюбни“.
  3. Успешна работа с международни партньорски данъчни служби. Най-яркият пример е участието на  Русия в международния проект BEPS, който е създаден за борба срещу прането на пари и прикриването им в офшорки. В рамките на този проект Русия се пресъедини към системата за обмен на данъчна информация, която в режим на онлайн всяка страна получава необходимата информация. Лично Путин е одобрил учаостието в този международен проект.  
  4.  Постига рекордна събираемост на данъците благодарениеи на новите технологии и програми. По данни на данъчните в Русия, ръстът на събираемостта за 2017 година е 20 процента спрямо предходната, а през 2018-та – 23 процента, като сумата на данъчните постъпления за годината достига 21,3 трилиона рубли, което е исторически рекорд за най-новата история на  Русия.
  5. Приятелски отношения с Путин, който през 2015 година го награждава с орден „ За заслуги пред родината“, IV степен. Освен това заедно играят хокей във Вечерната хокейна лига, като Мишустин е фен на армейския хокиен клуб ЦСКА.
  6. Достатъчно материално обезпечен. Независимо, че за личния му живот не се знае почти, данъчните му декларации са публични и от тях става ясно, че за 2018-та година заедно със съпругата му са заработили 65 милиона рубли, като възнагражденията на жена му са два пъти по-големи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай