50 жертви и 200 ранени на погребалната церемония за Солеймани

Хиляди иранци, облечени в черно, се събраха в родния град на генерала Керман, в югоизточната част на Иран

50 жертви и 200 ранени на погребалната церемония за Солеймани | StandartNews.com

В Иран започна погребалната церемония на убития от Съединените щати генерал Касем Солеймани - последната фаза от тридневните траурни процесии в редица градове в страната. Хиляди иранци, облечени в черно, се събраха в родния град на генерала Керман, в югоизточната част на Иран. Служители на службите за спешна помощ съобщиха за жертви в резултат на масовото струпване на хора. Според местни медии жертвите на блъсканицата са над 50 души, а повече от 200 са ранените.

Техеран работи по 13 различни плана за отмъщение, съобщиха различни ирански информационни агенции. Външният министър Зариф заплаши с възмездие, а американският държавен секретар Помпео отново защити решението за убийството на иранския генерал Солеймани.

Според държавната телевизия вчера в Техеран са се събрали "милиони" за траурната процесия за генерала, считан за втория най-влиятелен човек в страната след аятолах Али Хаменей. Самият Хаменей плака на церемонията в иранската столица, а хората скандираха „Смърт за Америка“.

Сцените от тридневния траур в Иран напомнят за церемониите след смъртта през 1989 г. на основателя на ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.

В понеделник иранският външен министър Мохамад Зариф публикува в Туитър серия от критики срещу Съединените щати. „С терористичното покушение срещу един от героите в борбата срещу "Ислямска държава" Съединените щати отприщиха антиамерикански гняв с невиждан мащаб. Краят на зловредното американско присъствие в Западна Азия започна.“

Русия и Китай блокираха изявление на Съвета за сигурност, с което се осъждат атаките срещу американското посолство, с аргумента, че в него не е включена и атаката с дрон срещу генерал Касем Солеймани. Европейският съюз призова за отваряне на пътя на дипломацията, утре Европейската комисия ще обсъди обстановката в Близкия изток, а в петък това ще бъде тема и на извънредно заседание на Съвета по външни работи.

Иранският парламент прие закон, който определя американските сили като „терористични“, след убийството на генерал Касем Солеймани. Според закона служителите на Пентагона и свързаните организации, военни, разузнавателни агенти, технически и логистичен персонал ще бъдат считани за съучастници в терористичен акт. Иранските депутати гласуваха и увеличение с 200 милиона евро на бюджета на силите „Ал Кудс“, начело на които беше генерал Солеймани и които отговарят за операциите зад граница на Иранската революционна гвардия.

Германия обяви, че изтегля своите войници в Ирак, които са част от коалицията за борба с "Ислямска държава“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай