5 млн.туристи годишно тормозят най-малката държава в света

Тя има само 826 жители

5 млн.туристи годишно тормозят най-малката държава в света | StandartNews.com

Знаете ли коя е най-малката държава в света?

Ватикана е най-малката суверенна държава в света и резиденция на главата на Римокатолическата църква.

Намира се на Ватиканския хълм в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от италианската столица. Политическият режим на страната е абсолютна теократична монархия.

Около половината от населението на Ватикана имат ватиканско гражданство, а останалите са с разрешение за постоянно пребиваване.

Само избрани хора имат право на гражданство - министрите на Светия престол, както и представители на швейцарската гвардия на папата. Всяка година страната се посещава от над 5 милиона туристи.

Ето и челната тройка:

2. Токелау 1499 жители

Токелау е автономно владение на Нова Зеландия в Полинезия в централната част на Тихия океан, на север от островите Самоа. Островната група е бивше британско владение, което по-късно преминава към доминиона Нова Зеландия.

Токелау е единствената страна в света със 100% зелено електричество, благодарение на слънчевите панели. Единственият начин да стигнете до страната е с лодка, която ще ви отведе до Самоа. Страната е с най-ниския брутен вътрешен продукт в света. Жителите си изкарват прехраната с риболов или със средства, изпращани от техни роднини от чужбина.

3. Ниуе 1935 жители

Ниуе е малка островна държава, разположена в югозападната част на Тихия океан, на североизток от Нова Зеландия. Заради малобройното си население и малка територия, Ниуе се присъединява доброволно към Нова Зеландия, но има статут на самоуправляваща се държава.

Най-голям град е столицата Алофи, където живее почти половината население на острова. Близо до столицата се намира международното летище на Ниуе, което е единствената връзка на местните с останалия свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай