400 заразени за денонощие в Швеция

Шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел заяви днес в интервю за обществената телевизия Ес Ве Те, че това е "много висок общ показател"

400 заразени за денонощие в Швеция | StandartNews.com

За едно денонощие броят на заразените с новия коронавирус в Швеция се е увеличил с 400 и е достигнал общо 26 322, предаде ТАСС, цитирайки здравните власти. Броят на хората, починали в страната след заразяване, се е увеличил с пет и днес е достигнал 3225.

Шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел заяви днес в интервю за обществената телевизия Ес Ве Те, че това е "много висок общ показател". Много смъртни случаи има сред по-възрастните хора, отбеляза той. Най-много заразени и починали има в района на столицата Стокхолм.

Швеция изпреварва значително в момента северните си съседи по брой инфектирани и жертви, но експерти в кралството смятат, че към края на пандемията този показател в отделните скандинавски държави ще бъде почти еднакъв, отбелязва ТАСС.

Мисля, че страните, които днес имат ниска смъртност, като Норвегия и Финландия, в сравнение с нас, Великобритания, Белгия, Испания и Италия, рискуват да възникне втора вълна на заболяването, каза в интервю за Шведското радио професорът от Каролинския университет Ян Алберт. Ние също рискуваме, но ако това стане, у нас тази вълна ще е по-слаба от страните, в които е имало по-малко заразени, заяви той.

В Дания за едно денонощие заразените с новия коронавирус са се увеличили със 110 и вече са 10 429, предаде още ТАСС, като се позова на здравните власти. Починалите болни са с трима повече от вчера и от началото на епидемията са общо 529, съобщи днес Държавният институт за борба с инфекциозните болести.

На 15 април в Дания започна първият етап на отваряне на страната - децата се върнаха в детските градини и началните училища. Постепенно подновиха работа общественият транспорт и дребният бизнес, включително салоните за красота и автошколите, от 20 април работят и съдилищата. Инфекционистите казаха, че не се наблюдава повишаване на темповете на разпространение на заразата. От утре по план започва вторият етап - отварят търговските центрове, ресторантите, библиотеките, църквите и спортните съоръжения (без зрители). На 18 май в училище ще се върнат учениците от горните класове. Третият етап е предвидено да започне на 8 юни, когато ще отворят зоологическите градини, музеите, кината. Тогава ще бъде разрешено и събирането на 30-50 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай