31% спад в броя на екзекуциите по света

Смъртното наказание не е решение

31% спад в броя на екзекуциите по света | StandartNews.com

Цифрата е най-ниската през последните 10 години

Броят на екзекуциите в света е спаднал миналата година с 31%, цифрата за 2018 г. е най-ниската поне през последното десетилетие, според доклад на Amnesty International.

Според отчета на организацията броят на най-тежките наказания през изминалата година е най-малко 690, докато през 2017 г. тази цифра е около 993. Отбелязва се, че броят на екзекуциите п освета е намалял с почти една трета.

"Рязкото намаляване на общия брой екзекуции в света доказва, че дори страните, от които най-малко е очаквано това, започват да променят подхода си и осъзнават, че смъртното наказание не е решение", заявява генералният секретар на Amnesty International Куми Найду.

Авторите на доклада отбелязват, че в проучването не са взети предвид данните за Китай. Броят на смъртните присъди в Иран бил намален с 50%, като в Ирак, Пакистан и Сомалия било отбелязано "значително намаляване" на броя на смъртните присъди.

В същото време се наблюдава увеличение на броя на екзекуциите, според организацията, в Беларус, Япония, Сингапур, Южен Судан и Съединените щати. Освен това за първи път от 2009 г. смъртна присъда е приведена в изпълнение в Тайланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай