Четвъртък,

29,3 млрд. лв. приходи в ЕС се губят на година от фалшифициране

От: Иван Ватахов -
A
A
A
  • Наскоро направени оценки показват мащаба на дължащите се на фалшифициране загуби в националните бюджети
  • Загубите от продажби в сектора на козметичните продукти и продуктите за лична хигиена в България възлизат на 157 милиона лева
  • Търговията с фалшифицирани стоки все по-често е свързана с организирани престъпни групи

Социалните и икономическите щети, причинени от фалшифицирането, лишават правителствата от приходи и могат да бъдат използвани в подкрепа на тежки престъпления като трафик на наркотици и изпиране на пари, се посочва в нов доклад, публикуван днес от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС).

От доклада става ясно, че правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци, както и поради неплатени вноски за социално осигуряване от страна на незаконни производители.

Освен това, според оценката на СЕСИС, поради фалшифициране всяка година в ЕС се губят до 37,1 млрд. лева от продажби в сектора на козметичните продукти и продуктите за лична хигиена, сектора на вината и спиртните напитки, фармацевтичния сектор и сектора на детските играчки и игрите. Фалшифицираните стоки не се подлагат на същите строги проверки като оригиналните стоки, за да се гарантира, че са безопасни за консумация или употреба от хората.

Загубата от продажби на козметични продукти и продукти за лична хигиена са нараснали с повече от 5 млрд. лева от публикуването на последния подобен анализ от СЕСИС през 2019 г., което е най-голямото увеличение в проучваните сектори. Приблизително 14,1 % от продажбите на козметични продукти и продукти за лична хигиена (18,7 млрд. лева) се губят годишно в ЕС поради наличието на фалшифицирани продукти. В България загубите от продажби възлизат на 23,5 %, или 157 милиона лева годишно, като увеличението от последната оценка е 49 милиона лева.

Анализът на СЕСИС показва, че регистрираните опасни фалшифицирани стоки са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тези стоки са предназначени за деца и са или детски играчки и изделия, или детско облекло.

Изследването на СЕСИС и Европол показва също връзката между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016г. досега, правоприлагащите органи в ЕС са провели 29 големи операции за борба с фалшифицирането и пиратството, насочени към организирани престъпни групи, които са замесени също в други тежки престъпления, включително трафик на наркотици и изпиране на пари.

Изпълнителният директор на СЕСИС Кристиан Аршамбо заяви:

„Фалшифицирането не е престъпление без жертви. Фалшивите продукти отнемат от продажбите на законния бизнес и лишават правителствата от крайно необходими приходи. Те носят ясни рискове за здравето и безопасността на лицата, които ги използват. Както обаче показва съвместната ни работа с Европол, приходите от фалшифицирането могат да бъдат използвани също в подкрепа на тежката организирана престъпност. За пълното преодоляване на този проблем са необходими съгласувани международни действия на всички равнища.“

Актуални оценки се съдържат в Доклад за състоянието относно нарушаването на ПИС от 2020 г., който обединява докладите на СЕСИС относно интелектуалната собственост в ЕС и на глобално равнище, и констатациите от проучванията, проведени съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейското патентно ведомство (ЕПВ).

Докладът за състоянието съдържа също изследване на обема на фалшифицираните и пиратските стоки в международната търговия и икономическия принос на индустриите, в които най-широко се използват права по интелектуална собственост, за икономическия растеж и работните места. Докладът включва нови данни за това как малките и средни предприятия (МСП) използват интелектуална собственост.

ЗА СЕСИС

СЕСИС е децентрализирана агенция на ЕС със седалище в Аликанте, Испания. Тя управлява регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и регистрираните дизайни на Общността (РДО), които осигуряват закрила на интелектуалната собственост във всички държави-членки на ЕС. СЕСИС си сътрудничи също с националните и регионалните служби за интелектуална собственост в ЕС.

Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост е създадена през 2009 г. в подкрепа на закрилата и прилагането на правата на интелектуална собственост и в помощ на борбата с нарастващата заплаха от нарушения на правата на интелектуална собственост в Европа. Обсерваторията стана част от СЕСИС на 5 юни 2012 г. по силата на Регламент (ЕС) № 386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички